Feri bácsi szilveszteri lencselevese
Úgy tartozik a lencse az újévhez, mint halászlé a karácsonyhoz. Nos, bár jó kis babona, hogy aki lencsét eszik újévkor, annak sok pénze lesz, és senki nem hiszi el, de aki csak teheti, lencsét eszik valamilyen formában. Annyi bizonyos, ha gazdagok nem is, de egészségesek biztosan leszünk. Igaz, nem éppen fogyókúrás ez a leves, de a szója után biztosan az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás. És, hogy ki Feri bácsi. Apósom, akinél senki nem értett jobban a füstölt húsokhoz, és most biztosan büszke lenne rám.
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 2 ek zsír
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 dkg liszt
- 1 kisebb vöröhagyma
- paprika
- ecet
- babérlevél
- tárkony
- tejföl
Elkészítés:
Áztassuk be előző nap este a lencsét langyos vízbe, majd másnap tegyük fel főni egy nagy fazékba két liter vízzel.
A megtisztított zöldségeket vágjuk nagyobb, egyforma méretű darabokra, és amikor úgy érezzük, hogy félkemény a lencse, adjuk hozzá. Készítsünk hogyományosan zsemleszínű hagymás, papaprikás rántást, és rántsuk be vele a levest. Ajuk hozzá a babérlevelet, ízesítsük sóval, borssal, tárkonnyal, végül ízlés szerinti ecettel. Füstölt csülöktől, füstölt császárszalonnától még pompásabb lesz az íze. Sokan először a levest eszik meg, majd utána mustárral, kenyérrel a csülköt vagy a szalonnát tálalják. Jó étvágyat, és sok szerencsét!
Hozzászólás zárolva.