Facebook hozzászólás
540

Gulyás a gourmandok földjéről

Belgium a francia minőségű, német mennyiségű konyha hazája – írta Michael Jackson a belga sörökről kiadott könyvében. Ennek oka, hogy az ország a germán és a latin-francia kultúra találkozási helye, egyaránt megtalálhatók az északi népekre jellemző ételek-italok és a francia konyhából átvett jellegzetes ételek. Napjainkban a belga gasztronómiát erősen színesítik az ott élő, külföldi származású bevándorlók és leszármazottaik, akiknek köszönhetően igen elterjedtek az olasz, a török, a marokkói, az algír, a portugál, a spanyol, illetve a közép-afrikai ételeket kínáló éttermek, kifőzdék. Brüsszeli forgatásainkon igyekeztünk mindent kipróbálni. 

Hozzávalók: 

Barna sörben készült belga gulyás fehér, szögletes tányéron, kép: wikimedia
kép: wikimedia

  • 1,5 kg marhaús, felsál (4 centis kockákra vágva)
  • 1 csapott ek finomliszt
  • 3.75 dl barna sör
  • 4 ek napraforgó olaj
  • 5 dl marha alaplé
  • 3 nagy fej vöröshagyma (vékonyan szeletelve)
  • 0,5 tk kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • bors
  • 1 csokor petrezselyem (apróra vágva)
Elkészítés:
A kockára vágott húst belisztezed. Végy egy fazekat, öntsd bele az olaj felét, majd hús felét süsd elő benne. Szűrőlapáttal kiszeded. Adsz hozzá még egy evőkanál olajat, és süsd elő a másik felét is, majd ezt is kiszeded. Tekerd lejjebb a lángot, most jöhet még egy kanál olaj, és „zutyu” bele az össze hagyma. Újra feltekered a lángot, jöhet az összes hús, a sör, az alaplé, a babérlevél, a kakukkfű, és ízlés szerint jöhet a bors és a só. Jöhet egy fedő, és forrald fel. Most nagyon kicsire kell venned a lángot, és fedő nélül kb. 95 percen át lassan hagyod a szaftot besűrűsödni. Belga sült krumplival, krumplipürével  esetleg rizzsel tálald, és az egészet szórd meg a petrezselyemmel.
Egy fontos: igaz, hogy marhahús, igaz, hogy a neve gulyás, de semmiképp se várd, hogy az íze hasonlítson a magyar gulyáshoz! Jó étvágyat!
Tudod milyen az influenzát elűző gulyás? Megmutatom!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!