Gyors szarvaspörköltem
Attól gyors, hogy kuktában készítettem. A húst kedves barátainktól kaptuk váratlanul. Tudtam, hogy olyan sűrű napok jönnek számomra, hogy sok választásom nincs, így nekiugrottam. Isteni ebéd sikeredett belőle, a maradékot pedig lefagyasztottam. Jó lesz az még később is!
Hozzávalók 4 éhes szájhoz:
- 1,5 kg szarvashús
- 10 dkg mangalicazsír
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 paprika (édes cecei)
- 1 paradicsom
- 1,5 babérlevél
- 1 tk majoránna
- 1 ek pirospaprika
- 3 szem borókabogyó
- 1 dl vörösbor
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Vágjuk kockára a megtisztított húst, a hagymát. Melegítsük fel a zsírt a kuktában, dobjuk rá a hagymát, majd picit sózzuk is meg, hogy levet is eresszen. Szórjuk meg pirospaprikával, gyorsan keverjük össze, hogy a paprika meg ne égjen, majd adjuk hozzá a húst. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen, hogy csak ellepi. Amint felforrt, adjuk hozzá a paprikát, a paradicsomot, a majoránnát, a borókabogyót, a fokhagymát és a babérlevelet. Most lezárjuk a kukták, és hagyjuk pöfögni úgy kb. másfél órát. Vegyük le a tetejét, adjuk hozzá a bort, még egy kicsit rotyogtatjuk, hogy a felesleges lé elpárolódjon, és adjunk hozzá még sót, ha kell, no meg egy kis frissen őrölt borsot. Tetejére tettem egy pötty házi tejfelt! Megbolondította! Eléggé el nem ítélhető módon petrezselymes újkrumplival tálaltam, mert már annyira vágytam az ízére, de friss kenyérrel, uborkával is tökéletes! Fejedelmi étek! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.