Győztes toros derelye Zamárdiból
Először hirdetett sörkorcsolya versenyt a Magyar Sörgyártók szövetsége még augusztusban, a Sör Világnapján. Összesen 49 pályamű érkezett, és láss csodát, a négycsillagos zamárdi Hotel Wellamarin két kategóriában is győzött. Ez a finom falat a lager sör kategóriában bizonyult a legjobbnak. Próbáljátok ki, és gondoljatok arra, amit a sörgyártók is mondanak, a sör a nőké is!
Hozzávalók a tésztához:
- 1 csomag leveles tészta
A töltelékhez:
- 20 dkg császárszalonna
- sertészsír vagy kacsazsír
- 20 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, őrölt kömény, füstölt fűszerpaprika, babérlevél, 1 chili paprika, borsikafű
A sütéshez:
- kevés olaj
- 1 db. tojás
- sütőpapír vagy kiolajozott tepsi
Elkészítés:
Az apróra vágott császárszalonnát zsírjára olvasztjuk a sertészsíron vagy a kacsazsíron. Megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ezt követően az apróra metélt savanyú aprókáposztát (ha nagyon savanyú ezt megelőzően öblítsük ki) is a serpenyőbe tesszük, és a hagymás szalonnával összeforraljuk. Füstölt fűszerpaprikával, fokhagymával és a fűszerekkel puhára pároljuk a keveréket. A folyadékot pirítsuk vissza, amennyire csak tudjuk, ha sok a leve, akkor csepegtessük le. A leveles tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, meglisztezett derelye szaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztát tojással megkenjük, derelye formába helyezzük, és a tészta közepére rakjuk a kihűlt káposztás tölteléket. A derelyeszaggatót félbe hajtjuk – ügyelve, hogy a tészta szélei jól egymáshoz tapadjanak. A derelyét tojással megkenjük és a 200-220 Celsius fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Fokhagymás tejfellel tálaljuk és a megmaradt töltelékkel kínáljuk.
Hozzászólás zárolva.