Hamvas szilvás-fahéjas lepény
Csodás őszies finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra. Puha, ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel. Pammer Livi konyhájából fahéj illata terjed.
Hozzávalók:
- 60 deka liszt
- 4 deka friss élesztő
- 1 dl tejszín (én laktózmenteset használtam)
- 1-1,5 dl mandulatej vagy hagyományos tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 8 deka olvasztott teavaj
A feltéthez: friss szilva magozva
- őrölt fahéj
- cukor
Elkészítés:
A lisztet az üstbe szitáltam, egy kis mélyedést készítettem amibe belemorzsoltam a friss élesztőt. A tejszínt és a mandulatejet meglangyosítottam, ráöntöttem az elmorzsolt élesztőre, hozzáadtam a 4 evőkanál cukrot, majd 10 percre letakartam. Ennyi idő alatt szépen felfutott az élesztő. Ezután beleütöttem az egész tojást, az olvasztott teavajat, és kellemes tapintású, de nem kemény tésztát dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem. A szilvát ezidő alatt megmostam, kimagoztam, és lecsepegtettem. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, ujjnyi vastagra sodortam, sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, majd a cikkekre vágott szilvákat a tésztára tettem. Ezután őrölt fahéjjal és kristálycukorral áthintettem, majd 190 fokra előmelegített sütőbe toltam, és aranybarnára sütöttem. Utólag – lehetett volna sűrűbbre is tenni a szilvákat , nem gondoltam, hogy ennyire szép magasra kel a tésztám. Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.