SÜSS OTTHON KENYERET!
Házi burgonyás cipó
Úgy jártam, hogy egy morzsa kenyerünk nem maradt, így este álltam neki a kenyérsütésnek, felhasználva a megmaradt főtt burgonyát. Gyerekkorom egyik kedvenc kenyere volt a burgonyás kenyér. Puha belű, mennyeien ropogós héjú, nagyon finom kenyeret sütöttem, mindenféle adalékanyag mellőzésével. Bátorítok mindenkit, süssön otthon kenyeret, utánozhatatlan ízű, és az öröm, hogy saját sütésű kenyeret tehetsz a család elé, megfizethetetlen. Tudom, sokan azt gondoljátok, nekem erre nincs időm. Nekem sincs sok, és mégis még este is nekiállok, mert a dagasztási időn kívül nemigen kíván több ráfordítást, amíg kel, addig tud az ember mást csinálni, a formázása pár perc, majd a sütés, ami kb. 40-45 perc – is engedi, hogy ezalatt mással foglalkozzunk. Ezt a cipót is a jól bevált vaslábasban sütöttem.
Hozzávalók:
- 50 deka kenyérliszt
- egy tasak instant élesztő ( 7 g)
- egy evőkanál só
- egy evőkanál puha sertészsír
- 15 deka főtt és alaposan áttört burgonya
- 1 maréknyi apró zabpehely
- körülbelül 2,8 dl langyos víz
Elkészítés:
A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, hozzáadtam az instant élesztőt, a sót, a puha sertészsírt, az áttört burgonyát egy maréknyi zabpelyhet és a vizet hozzáadagolva rugalmas sima tésztát dagasztottam. Lisztezett kelesztőtálban majdnem duplájára kelesztettem, majd a tésztát kivettem, kézzel óvatosan átnyomkodtam, és cipó formájúra igazítottam. Szilikonos sütőpapírra helyeztem és konyharuhával letakarva körülbelül a duplájára kelesztettem. Eközben a sütőt 230 fokra melegítettem, a vaslábassal együtt. Mikor a cipócska megkelt a tetejét pengével bevagdostam, és nagyon óvatosan a forró vaslábasba helyeztem a sütőpapírral együtt (kezekre vigyázni!). A tetejét rátettem, majd a sütőtérbe visszahelyezve elkezdtem sütni. 10 perc múltán a hőfokot visszavettem 210 fokra. A sütési idő 40-45 perc. Mikor a kenyér megsült, rácsra kivéve hűtöttem, és nagyon sokszor megnézve, hogy kihűlt-e már, mélyeket szippantottam az illatából.
Jó étvágyat kíván: Pammer Lívia
Hozzászólás zárolva.