Facebook hozzászólás
8 763

Házi kenyér, illatos, ropogós

Mostanában kicsit ritkábban sütök kenyeret, de még mindig imádom, ahogy a kezem alól kikerül egy-egy cipó, illatosan ropogósan, mire kihűl csoda cserepes lesz. Ahogy vágom megsercen a héja … szerintem nincs párja – állítja Pammer Livi. Higgyünk Neki! Irány a konyha! 

Házi kenyér, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

Elkészítés: 

A 60 deka fehér kenyérliszt feléből előző este 3 deka élesztővel kb 2,5-2,8 dl vízzel kovászt készítettem. (Ez reggelre csodaszép bubis túlkelt lágy tészta lesz.) Reggel a maradék liszttel, egy csapott evőkanál sóval, kettő evőkanál sertészsírral sima, rugalmas tésztát dagasztottam – plusz vizet nem tettem bele – félóránként kétszer meghajtottam majd cipót formáztam, duplájára kelesztettem, a tetejét pengével bevágtam, és vaslábasban 230 fokon megsütöttem. Tíz perc után a hőt mérsékeltem 210 fokra. Összesen 45 percet sült. A vaslábast átforrósítottam mielőtt a kenyeret beletettem. Rácson hűtöttem, csodaszépen megcserepesedett ropogós héja lett. Már kenheted is!

Igazi kovászos kenyér Pammer Livi sütőjéből
Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret a hagyomány szerint, de az új kenyér havának gyökereit az Ószövetségben találjuk meg. Magyarországon ilyenkor sok helyen aratóünnepet rendeztek mutaságokkal. A nemzeti trikolorral átkötött kenyeret ünnepélyesen szegték meg. Ennek tiszteletére olvassátok Simone gasztroságai közül ezt az egészen kivételes receptet!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!