Isteni tökfőzelék Márti mediterrán fasírtjával
Hagyományos ebédnek tűnik, de nem az! Viszont nagyon finom! A trükk – szerintem – a fasírtban rejlik! „Óvatosságból” belecsempésztem még egy kis bazsalikomot és petrezselyemzöldjét! Na, ettől aztán mennyeien friss, üde lesz! Most még a kertben, a cserépben ott vannak a friss levelek! Csak letépkeded, összevágod, és zsupsz, bele a húsba, meg a prézlibe!
Gyerekkoromban nem szerettem a tököt. Mert Apukám sem szerette. Azt mondta, a „K” betűs ennivalóktól eltiltotta az orvos… Gondoltam, ha neki nem jó, az nekem se lesz az. Amúgy mindent megettem. Akkor is. Ma már a tököt is! Sőt imádom!!!!
A tökfőzeléket – szerintem – hagyományosan készítem, de azért csak „nézz a körmömre”! Tudom, utálsz tököt gyalulni, én is! Jobb készen a piacon lereszelve megvenni, de amit Te csinálsz, az biztosan frissebb! Kapd elő azt a robotgépet, és egyszerűen gyaluld le rajta!
Hozzávalók 4 éhes szájhoz:
- 1 kg gyalult tök
- 2 ek pecsenyezsír (vagy valamilyen zsiradék, amit szeretsz)
- 5 cm póréhagyma2 dl natúr joghurt
- 1 ek liszt
- 1 cs kapor
- 1 kk ecet
- só, bors
Elkészítés:
A felolvasztott pecsenyezsíron picit megpirítod az apróra vágott hagymát. Rádobsz egy kis pirospaprikát, majd hozzárakod a tököt. Jön hozzá a tök, a kis só, és tedd rá a fedőt! Saját levében megpárolódik. Néha keverd meg, és öntsd rá az ecetet is. (Az ecet azért jó, mert nem málik szét a tök, hanem roppanósan friss, szálas marad! A joghurtot elkevered a liszttel, hozzáadod a tökhöz. A kaprot apróra vágod, és a végén hozzáadod. Azért a végén, hogy a kapor intenzív, zöld illata ne veszítsen – ahogy mondani szokták – az élvezeti értékéből!
Most jön a mediterrán fasírtom!
Hozzávalók:
- 1/2 kg darált sertéshús
- 2 tojás
- 2 száraz (élesztős) zsemle
- 1 ek apróra vágott póréhagyma
- 1 marék apróra vágott bazsalikom
- 1 cs apróra vágott petrezselyem
- prézli
- só, bors
Elkészítés:
A zsemléket kis tejbe beáztatod, belemorzsolod a darált húsba. Rádobod a pirított hagymát, a felvert tojásokat, a sót, a borsot, a zöldfűszerek több, mint felét. Dolgozd jól össze! A maradék bazsalikomot és petrezselymet keverd össze a jó maroknyi prézlivel! Vizezd be a kezed, és készíts jó nagy, diónyi gömböket, amiket aztán forgasd bele a zöldfűszeres, prézlis egyvelegbe. Sokkal jobban szeretem kicsi fasírtokat, mert egy harapásra bekaphatják még a gyerekek is, és gyorsabban is átsül, így a zöldek sem veszítenek annyit vitamintartamukból! Forró olajban kisütöd, papírtörölközővel kibélelt tálba szeded, és más jöhet is a tálalás!
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.