Kínai csirkemell póréhagymával
Már akkor szerettem a távol-keleti konyhát, amikor csak egymásnak küldözgetett receptes füzetekből ismerkedtem vele. Majd úgy hozta az élet, hogy ott tölthettem fél évet, és több ország gasztronómiai különlegességeit is végigkóstolhattam! Ma már nálunk is kapható szinte minden fűszer vagy alapanyag, azért néhány receptet némileg – úgymond – magyarosítottam -. Íme itt egy remekül sikerült példány!
Hozzávalók:
- 1 csirke melle kisujjnyi csíkokra vágva
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek fehérbor vagy konyak
- 1 szél szál póréhagyma
- 5 dkg zsír
- 3 szál újhagyma
- 1 gyömbérgumó
- 1 ek cukor
- 1,5 kk só
- 1,5 dl szárnyas alaplé
- 1 ek kukoricaliszt
- 1,5 ek víz
- 1 kk szezámolaj
Elkészítés:
Keverd össze szóját a borral (vagy konyakkal), és áztasd benne legalább fél órán át a csirkecsíkokat. A pórét hengeresen vágd fel ferdén, tégy ugyanígy az újhagymával. A meghámozott gyömbért vágd 3-4 darabra. Kapd elő a főszereplőt, a wokot. Ha nincs, egy mély serpenyő is megteszi. Olvaszd fel benne a zsírt, dobd bele a csirkecsíkokat, süsd 3-4 percig, majd szedd ki egy szűrőlapáttal. A maradék zsírba tedd bele az újhagymát és a gyömbért, pirítsd úgy alig egy percig, most jöhet hozzá a póré, vissza a csirke, a cukor, a só, a leves. Erős tűzön folytonos kavarás mellett főzd 5-6 percig. A kukoricalisztet jól keverd el a vízzel, öntsd a wokba, és addig főzd tovább, amíg össze nem sűrűsödik. Tálaláskor cseppents rá egy kis szezámolajat. Tálald egyszerű, petrezselymes rizzsel! És lehetőleg edd pálcikával, mert úgy az igazi! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.