Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje
Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 40 dkg finomliszt
- 4 tojás
- 2,5 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 8 dkg porcukor
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3-4 ek kakaópor
- 1 ek rum ízlés szerint
- ½ citrom reszelt héja
Elkészítés:
Keverd habosra a vajat a tojássárgájával, majd a porcukrot is add hozzá. Keverd tovább, amíg teljesen krémes lesz az állaga. Most jöhet hozzá a reszelt citromhéj és a vaníliás cukor. A kristálycukorral verj kemény habot a tojások fehérjéjéből. Keverd össze a sütőport a liszttel. Lassan öntsd hozzá a tejet, majd a massza felét keverd hozzá a tojássárgás-vajas-porcukros krémhez. Most jön a nagy truváj, mert innenetől felváltva adagold a masszához a felvert tojásfehérjét és a lisztkeveréket, de most már csak lazán keverd, nehogy a hab megtörjön.
Jól vajazd ki a kuglófformádat. Öntsd a tészta nagyobb részét bele. A többihez jöhet az átszitált kakaópor, a rum, és ezt is öntsd rá a már formában lévő masszához. Légy óvatos, az egész csak félig töltse meg a kuflófsütőt! Most kapd elő kedvenc fakanaladat, fordítsd meg, mert a vékonyabb felére lesz szükséged. Tegyél vele egy-két kört vagy hullámvonalat, hogy a kakaós rész kissé elvegyüljön az egészben. 170 fokon 50-55 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizheted az eredményt! Ha kész, borítsd deszkára, és ha már kihűlt szórd meg vaníliával ízesített porcukorral! Egy jó kávé, ünnepi hangulat, esetleg egy pohár tokaji! Egy délutáni traccsparti felelmő pillanata lehet! Egyszerűen feledhetetlen! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.