Facebook hozzászólás
2 105

MÉLTÓ ZÁRÁSA A MÁRTON NAPNAK

Lúdláb torta

Mint tudjuk: aki Márton napkor nem eszik libát, egész évben éhezni fog. Nos, mi gondoltunk azokra is, akik nem szeretik a hús, nekik itt van egy kis lúdláb torta.

Lúdláb torta

Hozzávalók 26-os tortaformához

Tészta:

  • 4 tojás
  • 4 csapott ek cukor
  • 4 púpos ek liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor


Krém:

  • 30 dkg étcsokoládé (60%-os)
  • 500 ml habtejszín (30-32%-os)
  • 3-5 ek cukor
  • 1 üveg magozott meggybefőtt (vagy fél kiló friss)
  • opcionálisan: rum/rumaroma


Teteje és az oldala:

  • 20 dkg csokoládé
  • 2 ek olaj
Lúdláb torta Fotó: Pinterest
Lúdláb torta Fotó: Pinterest

Elkészítés

A piskóta
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, sütőport összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a habot és sütőpapírral bélelt formában megsütjük. Kb. 30 perc 170 fokon. Vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt és hűtsük le. Ha a piskóta meleg, a krém leolvad róla. 

A krém

12 szem meggyet tegyünk félre.
Ha szeretjük a rumot, a lecsöpögtetett meggyet locsoljuk meg egy kevéssel.
A tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen felolvad. A krémet teljesen lehűtjük – a tejszínt ugyanis csak nagyon hidegen lehet felverni. 1-2 óra a hűtőben jót tesz neki. Ha kellően lehűlt, könnyű habbá verjük.
A meggy locsolása helyett a krémbe is tehetjük a rumot, de el is hagyhatjuk.

Összeállítás

A piskótát tegyük egy tortatálra és rakjuk vissza köré a karimát. A krém kb. 1/4-ét simítsuk el a tésztán. Szórjuk meg gazdagon a meggyel, jöhet még egy réteg krém, még egy adag meggy, végül kenjük rá szinte az összes krémet – kicsit hagyjunk a díszítéshez.
Tegyük hűtőbe.

Teteje

A csokit az olajjal felolvasztjuk és ha szobahőmérsékletűre hűlt, a krémre kenjük.
A félre tett krémmel és a meggyszemekkel díszítjük.

Tipp: Ha meg akarod csinálni a látványos cicomát, a tetejére szánt olvasztott csoki egy részét tedd egy kisebb zacskóba és a zacskó egyik sarkát vágd le. A pici lyukon keresztül szilikonos sütőpapírra csinálj köröket, majd hagyd kihűlni. Óvatosan szedd fel a papírról és nyomd bele a krémbe.

 

Márton napi menünk itt: 
Libaleves
Libacomb krumpligombóccal és vörösboros káposztával





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!