A gombóc legédesebb kis testvére
Mákos nudli szilvalekvárral nyakon öntve
A nudli a gombóc kis testvére és pont ezért, ha lehet még nála is édesebb, finomabb. Van ugye a klasszikus, prézlibe hempergetett változat, de egyáltalán nem megvetendő a mákkal borított és szilvalekvárral suhintott verzió sem.
Ha van otthon még egy-két üveggel a nagyi szilvalekvárjából, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod ezt a receptet. A nudlihoz nem kell sok összetevő, az elkészítése sem igényel különösebb szaktudást, a végeredmény pedig az egész családnak tetszik majd. Az elkészítéséhez persze nem árt tudni pár kulisszatitkot, például azt, hogy a megadott liszt mennyisége nem mindig mérvadó, a tészta gyúrása közben ugyanis előfordulhat, hogy kicsivel több, illetve kevesebb kell majd belőle. Minden azon múlik, hogy mennyit vesz fel a krumpli. Na, akkor lássunk is hozzá!
Hozzávalók:
1 kg főznivaló krumpli
50 dkg finom liszt (ez lehet több is vagy kevesebb)
1 tojás
12 dkg vaj vagy zsír
20 dkg őrölt mák
15 dkg porcukor
csipet só
szilvalekvár tetszés szerinti mennyiségben
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, és héjastól feltesszük főni. Ha megpuhult meghámozzuk, hűlni hagyjuk, majd krumplinyomó segítségével amikor kihűlt, összetörjük. Van aki lereszeli a főtt burgonyát, ez kicsit macerásabb módszer, de ugyanolyan jó. Az áttört burgonyahalomhoz hozzáadjuk a tojást, a szobahőmérsékletű vajat, egy csipet sót, majd fokozatosan jöhet a liszt is. A tésztát jó alaposan összegyúrjuk, egészen addig, míg el nem válik az edénytől. Deszkára borítjuk és felnegyedeljük. A negyedekből csíkokat gyúrunk, majd körülbelül 2-3 centis darabokra vágjuk. A nudlikat forró, sós vízben kifőzzük. Amint feljönnek a víz tetejére, már ki is szedhetjük őket. A megfőtt nudlikat nem kell leöblíteni, egyből mehetnek a porcukorral összekevert mákba. Jól meghempergetjük őket, majd tálaláskor a nudlik tetejére jöhet egy, esetleg több kanál szilvalekvár.
Még több recept:
Ilyen az eredeti olasz Tiramisu
Túrógombóc a nagyi receptje szerint
Hozzászólás zárolva.