Facebook hozzászólás
1 145

Márti füstölt csülkös kiflije a sörözéshez

Nemrégiben kaptam egy pompás füstölt csülköt, amit mézzel, mustárral sütöttem meg. Minden igyekezetünk ellenére nem tudtuk megenni az egészet, így adódott a kérdés, mi legyen a másik felével. Nos, egy hétvégi buli megoldotta a dolgot. Eredeti kolbászos kiflim tésztáját házasítottam a felkockázott csülökkel. Valami csodás lett! Alig tudtam lefotózni, olyan keletje volt! 

Csülkös kifli, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő kelesztve
  • 1 egész tojás, vagy 2 tojás sárgája
  • 2 púpozott kávéskanál só,
  • 2 púpozott kávéskanál porcukor
  • kb. 1 dl tejfel
  • fél sült mézes-mustáros csülök felkockázva

Elkészítés:

A vajat dörzsöld el a liszttel, majd jöhet a tojás, a só, a cukor. (Én két sárgáját teszek bele, mert akkor több fehérje marad a kiflik tetejére, és ha valamennyi kimarad, jó lesz egy másnapi rántottába!) Ezután hozzáadod a pici cukorral és kb. 0,5 dl langyos tejjel felfuttatott élesztőt, majd annyi tejfelt, amennyit felvesz. Jól dolgozd össze, ne ragadjon le! Oszd 4-5 cipócskára (én 4-re osztom, mert úgy szaftosabb marad a tésztája). Takard le egy konyharuhával, és pihentesd 10-15 percig. Jöhet a sodrófa!

Mindegyik buciból nyújts kerek lapokat, majd késsel vágd 12 körcikkre, mint a tortát! Mindegyik szélesebb felébe kerüljön egy pár kocka csülök, tekerd fel, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg a tojással, és süsd szép pirosra! Eltéveszthetetlen pompás illata üzeni, hogy kész! A legjobb persze melegen…

Kukoricapogácsa
Egy kis pogácsa mindig jól jön! Az a cukrászda, amelyik nem tud jó pogácsát készíteni, az már ne is próbálkozzon nálam! Az ugyanis nem nehéz, de odafigyelést igényel! A szikkadt, szögletesre vágott darabokat pedig ki nem állhatom! Ez a kukoricás változat viszont egyenesen nyerő!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!