Márti parasztos töltött káposztája
Ez aztán igazán „emberes” menü, ahogy mondani szokták. Zagyvarékason, egy Szolnok megyei faluban tanultam. Parasztossága leginkább abban leledzik, hogy nem kis apró, a meleg ételeket is kínáló fogadásokon ismert falatkákat készítek, hanem – mondjuk úgy – nagyobbacskákat… Előre is össze lehet állítani, a többszöri felmelegítés csak jót tesz neki – bár ez nálunk ritkán éri meg a másnapot!
Megkezdődött a káposztafélék hazai szezonja, lassan itt a disznóvágások ideje is, jöjjön tehát a tradícionális recept, ahogy én készítem!
Hozzávalók négy éhes szájhoz:
- 40 dkg darált sertéshús
- 30 dkg oldalas
- 10 dkg rizs
- 10 savanyúkáposzta-levél
- 1 kg szálára aprított savanyúkáposzta
- kb. 5 dkg zsír
- 2 dl tejföl
- 3 dkg liszt
- 2 fej felaprított vöröshagyma
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítés:
A hagyma felét 1 dkg zsíron üvegesre párolod, a rizst a másik lángon szintén megpárolod, de csak félig. Egy nagy tálban összedolgozod a darált húst, a megpárolt hagymát, a rizst, a sót, a borsot. A káposztaleveleket vastag ereitől megfosztod, és egy pillanatra (!) forró, ecetes vízbe mártod, hogy jó lehessen formázni, de ízeit megőrizze! A levelek vastagabb felébe teszel egy kanálnyit a masszából, e vastagabb részét ráhajtod a töltelékre, jobbról, balról szintén ráhajtod a levelet, majd szorosan felsedred egy helyes duci párnává.
Végy elő egy lábast, tedd bele a marék zsírt, pirítsd meg a másik apróra vágott hagymát, szórd rá a paprikát, és rögtön utána a szálas káposzta felét. Csillag alakban szépén helyezd el rajta a töltelékeket, rá a több részre vágott oldalasdarabokat, majd fedd be a maradék szálas káposztával. Öntsd fel vízzel úgy, hogy épp csak ellepje, és hagyd lassan főni úgy kb. két órát. Ha puha, az emberes kis töltött káposzta-batyukat, és az oldalasokat kiveszed egy előmelegített tálra. A lisztet a tejföllel elkevered, és a lábasba öntöd. Ha úgy látod, hogy már nagyon elfőtte a levét, tehetsz hozzá egy kis vizet. Pár percig főzöd, és jöhet a tálalás! Mély tányért keríts! Alulra megy az imént bejezett szálas káposzta, rá az oldalas darabok, majd megkoronázod két szép, duci töltelékkel. Végül ízlésed szerint meglocsolod tejföllel. A fotón jól látszik, hogy itt már nincs idő a fényképezésre, enni kell! Legyen így, és jó étvágyat!
Apropó oldalas! Próbáltad már a sörben sült variációmat? Érdemes!
Hozzászólás zárolva.