Márti világbajnok kolbászos kiflije
Ezt a receptet anyukámtól tanultam, és bizton állítom, soha sós sütivel ennél nagyobb sikert még nem arattam. Nincs családi, baráti vagy éppen karácsonyi összejövetel, ami ne úgy kezdődne, hogy … és akkor a Márti süt KÉT adag kolbászos kiflit. Mentünk már nem egyszer úgy buliba, kerti partira, hogy külön kérték, italt ne is vigyünk, csak én süssem meg a kiflijeimet! Én pedig kis kosárkámban boldogan viszem – mint Piroska a nagymamához a kalácsot – ezt a páratlanul remek sós sütit! Ígérem, nem fogtok csalódni!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 4 dkg élesztő kelesztve
- 1 egész tojás, vagy 2 tojás sárgája
- 2 púpozott kávéskanál só,
- 2 púpozozz kávéskanál porcukor
- kb. 1 dl tejfel
- 1 szál kolbász, lehetőleg szaftos, lángolt
Elkészítés:
A vajat dörzsöld el a liszttel, majd jöhet a tojás, a só, a cukor. (Én két sárgáját teszek bele, mert akkor több fehérje marad a kiflik tetejére, és ha valamennyi kimarad, jó lesz egy másnapi rántottába!) Ezután hozzáadod a pici cukorral és kb. 0,5 dl langyos tejjel felfuttatott élesztőt, majd annyi tejfelt, amennyit felvesz. Jól dolgozd össze, ne ragadjon le! Oszd 4-5 cipócskára (én 4-re osztom, mert úgy szaftosabb marad a tésztája). Takard le egy konyharuhával, és pihentesd 10-15 percig. Jöhet a sodrófa!
Mindegyik buciból nyújts kerek lapokat, majd késsel vágd 12 körcikkre, mint a tortát! Mindegyik szélesebb felébe kerüljön egy karika kolbász, tekerd fel, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg a tojással, és süsd szép pirosra! Eltéveszthetetlen pompás illata üzeni, hogy kész! A legjobb persze melegen…
Volt, hogy sonkakockákkal készítettem, az is nagyon fincsi volt, de valahogy nekünk a kolbászos jobban ízlett. Ha kísérletező vagy, tégy a kiflik egyik felébe kolbászt, a másikba sonkát, és döntsd el magad! Jó étvágyat!
Sokkal jobban szeretem a sós sütiket, mint az édeseket, ezért itt a lenmagos túrópogácsám, ami szintén tuti, bomba biztos siker!
Hozzászólás zárolva.