Meggyes rétes lustán elterülve
Ne kövezzetek meg, de én sokkal jobban szeretem a sodort rétest, mint a húzottat. Elkészíteni is, és enni is. Igaz, kicsit tartalmasabb a tésztája, nem annyira vékony, mint a húzotté, de számomra ez lett az ideális rétes, általában túrós és meggyes töltelékkel készítem, de idény szerint szinte bármilyen gyümölcs alkalmas a töltelékbe. Most egy kissé savanykás, vagy inkább savakban gazdag meggy került bele, fahéjjal és barna cukorral szórva. Morzsája sem maradt – írja Pammer Lívia.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 deka Bl55 liszt
- 10 deka rétesliszt
- 25 deka tejföl
- egy egész tojás
- kb. 5-8 deka olvasztott vaj
- egy csipet só
A töltelékhez:
- kb. 1- 1,5 kg magozott meggy
- őrölt fahéj
- barna cukor
A lekenéshez:
- egy egész tojás
Elkészítés:
A liszteket összevegyítjük, hozzáadjuk a csipet sót, a tejfölt, a tojást az olvasztott vajat és rugalmas tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30-40 percre. Ezután a tésztánkat 4 egyenlő részre vágjuk. Gombócokat formázunk belőlük. A gombócot lisztezett deszkán jó vékonyra kisodorjuk, ráhalmozzuk az enyhén kinyomkodott, kimagozott meggyet, rászórjuk a cukrot, meghintjük őrölt fahéjjal, és szorosan feltekerjük. Ugyanígy járunk el a többi darabbal is. Szilikonos sütőpapírra fektetjük a kész rudakat, egy egész felvert tojással átkenjük, és előmelegített sütőben 170-180 fokon aranyszínűre sütjük. A szeletelés után a tetejét porcukorral áthintjük, így tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.