Méteres palacsinta
A tojás- és tejmentes palacsinták elkészítése kicsit nehezebb, pontosabban a szétszakadás nélküli megfordításuk nehezebb, mint a hagyományosé. A tésztájához azért ezeket a liszteket választottuk, mert azt akartuk, hogy a tészta puha, kicsit vastagabb, süteményszerű legyen.
Hozzávalók 10 darab palacsintához:
10 dkg fehér rizsliszt
10 dkg csicseriborsóliszt
5 dkg mandulaliszt
1 rizskrém (200 g)
4 dl víz
1 evőkanál kókusz– vagy barnacukor (nem több)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 csipet só
kókuszzsír a sütéshez
Hozzávalók és elkészítés a töltelékhez:
https://www.bulkshop.hu/receptek/nutella-csicseriborsobol-recept
Lekvárral, nutellával, kakaóval vagy vaníliapudinggal is elkészíthető.
Elkészítés:
1. A liszteket mérjétek ki, és keverjétek össze a választott cukorral, fűszerekkel, sóval.
2. Öntsétek hozzá a rizskrémet, és öblítésként töltsétek meg még egyszer a rizskrém dobozát vízzel. Ezt is adagoljátok hozzá a lisztekhez.
Keverjétek ki a palacsintatésztát úgy, hogy a krémes dobozt még egyszer megtöltitek és keverés közben hozzáadjátok a tésztához.
Ha a tészta véletlenül csomós lenne, vegyétek elő a botturmixot, és azzal keverjétek át.
4. Melegítsétek fel a serpenyőt egy kávéskanál kókuszzsírral. Ne hevítsétek túl!
5. A sütő közepére tegyetek egy merőkanálnyi tésztát, várjatok néhány másodpercet, majd forgassátok meg a sütőt, hogy a tészta szétterüljön.
Könnyebb lesz a megfordítás, ha a tészta nem tölti ki teljesen a sütő alját, hanem annak szélétől nagyjából 1-2 centire véget ér. Lásd a képet.
6. NAGYON FONTOS: A palacsintákat takaréklángon süssétek, lassan, pár perc alatt kell az aljának pirosra sülnie. Ez némi türelmet igényel. Ne feszegessétek, kapargassátok. Tegyetek-vegyetek addig a konyhában, a palacsinták takarékon nem égnek meg. A sülő palacsinták szélén látni fogjátok, hogy megfordítható.
A másik oldalt nem kell sokáig sütni, éppen csak.
7. A kisült palacsintát csúsztassátok egy tányérra vagy eleve egy hosszú csíkra vágott sütőpapírra úgy, hogy egymást takarják körülbelül 1/3 részükig. Lásd a képet.
8. Az egymás takarásába rendezett palacsintákat kenjétek meg a választott krémmel és a sütőpapír segítségével tekerjétek fel, amennyire csak lehetséges szorosan.
9. A feltekert palacsintarudat tegyétek be a hűtőbe, ha kihűlt szeleteljétek fel.
10. A szeletek sütőben, mikróban átmelegíthetők.
Akár ezzel a csuda finom diókrémmel is töltheted a palacsintádat, ha már az összes variációt kipróbáltad, akkor elő a dióval! Receptért kattints a képre!
Hozzászólás zárolva.