Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel
Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves – mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett. A Fűszer és Lélek blog szerzője igazi őszi ételeként ajánlja ezt a költeményt! Elképesztően finom!
Hozzávalók:
- 4 közepes cékla
- 1 kis fej hagyma
- 2 ek vaj
- ½ kk őrölt kömény
- késhegynyi cayenne bors
- só
- bors
- 4 dl must
- 1 cs kapor 2 dl tejszín
- 20 szem szőlő
- 1 ek ecetes torma
- pár szál kapor
Elkészítés:
A céklákat megmossuk, majd alufóliába csomagolva 200 foos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Mikor langyosra hűlt, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát felkockázzuk, és vajon megfonnyasztjuk egy kevés sóval. Részórjuk a fűszereket és a cékla háromnegyedét, majd felöntjük a musttal. Alaposan leturmixoljuk, és ha szükséges, le is szűrjük. Egy éjszakát hűtőben tartjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tormát. A maradék céklát és a szőlőt mézzel karamellizáljuk egy serpenyőben. A levest tányérokba vagy csinos francia bögrékben szedjük. A tetejére kanalazzuk a tormás tejszínhabot. Megszórjuk kaporral, és hozzáadjuk a maradék karamellizált szőlő-cékla keveréket.
Hozzászólás zárolva.