Nagyi rácsos linzere Livi konyhájából
Gyerekkorom kedvenc sütije, az omlós linzertészta bármilyen formában elkészítve. A rácsos linzer egy egyszerű lekvárral felturbózott ám annál finomabb süti, még emlékszem milyen buzgón sodortuk gurigára a rácsoknak valót mikor gyerekek voltunk. Pammer Livi régi recept alapján – amit nagyanyja és anyukája is használt – sütötte meg újra ezt az omlós rácsos linzert.
Hozzávalók:
- 50 deka liszt
- 6 g sütőpor
- egy egész tojás a tésztába
- 15 deka porcukor
- 10 deka darált dió
- 1 kk őrölt fahéj
- 2 ek tejföl
- 15 deka zsír
- 10 deka teavaj
- sárgabarack lekvár
- plusz 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A lisztbe belekevertem a sütőport, majd hozzáadtam a zsírt és a teavajat, ezeket elmorzsoltam a liszttel. Ezután hozzáadagoltam a porcukrot, a darált diót, a fahéjat, a tejfölt, a tojást és kézzel homogén tésztát gyúrtam. Először úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni, de a kezed melegétől szépen összedolgozhatóak lesznek az elemek. Letakarva 20 percre hűtőbe tettem a tésztát.
Enyhén lisztezett deszkára borítottam a tészta 2/3 részét (a maradékból lesznek a tetejére a rácsok!), kinyújtottam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (23×34 cm-es tésztasütő tepsi) helyeztem. A sárgabarack lekvárhoz nem írtam mennyiséget, mert nem mindenki szereti, ha gazdagon borítja a lekvár. Tehát megkentem sárgabarack lekvárral – nem látszott ki a tészta a lekvár alól -, majd a maradék tésztát kisodortam és derelyevágóval kb. ujjnyi vastag csíkokat vágtam, és a lekváros rész tetejére rácsos alakzatba felhelyeztem. A rácsokat átkentem a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) körülbelül 35-40 percig sütöttem. Amikor szép aranyszínűre sült, kivettem, kihűlés után szeleteltem.
Hozzászólás zárolva.