KÁVÉ KISOKOS
Nem mindegy, mit kortyolgatunk
Bármilyen hihetetlen, a világon a legtöbb kávét a finnek fogyasztják, évi 12 kg/főt tudnak meginni. De a magyarok 85 százaléka is iszik napi rendszerességgel kávét, s az utóbbi időben már nem csak reggel és ebéd után, hanem szinte egész álló nap. Nézzük, leginkább miket kortyolgatunk?
Ristretto: egy hörpintésnyi erős fekete, ütősebb, mint az espresso, mert csak 20-25 mililiter
Doppio: dupla espresszó, azaz dupla kávé dupla mennyiségű vízzel lefőzve
Bulletproof coffe (golyóálló kávé): frissen főzött reggeli kávé sózatlan vajjal és kis kókuszolajjal ízesítve főleg azoknak, akik felkelés után nem reggeliznek, s energiát nyernek belőle.
Flat white: a neve kacinfántosabb, mint a kávé, pedig csak sima eszpresszó kis tejhabbal
Capuccino: az olaszok csak délelőtt isszák a tejeskávéjukat, melyben kicsivel több a tej, mint a kávé
Café au lait (párizsi tejeskávé): a dupla eszpresszóhoz tejhabot adnak, és széles szájú bögrében szervírozzák, hogy bele lehessen mártogatni a lágy croissont-t vagy a ropogós bagettet
Bécsi kávé: némi felolvasztott csokoládé tejszínnel vegyítve, erre kell a kávét ráönteni, felhabosítani, majd némi tejszínhabbal megfejelni
Frappé: az eredeti változat instant kávéval készült, de az igazán ínyencek főzött, lehűtött kávéval szeretik, s mindössze jéggel fogyasztják. Megint mások szirupokkal, fagylalttal, reszelt csokoládéval ízesítik
Café freddo: az olaszok jegeskávéja. Darált jeget teszünk a pohárba, ráöntjük a már hideg eszpresszót, aki szereti, cukrot is tegyen bele
Latte: egy harmad rész eszpresszóra két harmad rész gőzölt tejhabot csúsztatunk
Latte macchiato (foltos tej): épp csak egy foltnyi kávét pöttyintenek a tejhabba
Melange (wiener melange): kávé és tej fele-fele arányban elkeverve, a tetején tejhabbal. Így lesz háromrétegű: átlátszó üvegpohárba öntsünk annyi hideg tejet, amennyi kávét lefőztünk, majd óvatosan, a pohár szélénél ráöntünk. Végül az előre felhabosított meleg tejhabot rákanalazzuk
Cafe crema: nagy nyomású kávéfőzőben készített kávé, aminek a tetején épp ezért finom krémréteg alakul ki, de csak enyhén vagy közepesen pörkölt kávéból finom
Hozzászólás zárolva.