Facebook hozzászólás
3 841

KÁVÉ KISOKOS

Nem mindegy, mit kortyolgatunk

Bármilyen hihetetlen, a világon a legtöbb kávét a finnek fogyasztják, évi 12 kg/főt tudnak meginni. De a magyarok 85 százaléka is iszik napi rendszerességgel kávét, s az utóbbi időben már nem csak reggel és ebéd után, hanem szinte egész álló nap. Nézzük, leginkább miket kortyolgatunk?

Espresszó: rövid fekete kávé, leginkább kotyogós műfajban, kb. 30-35 mililiternyi boldogság

Ristretto: egy hörpintésnyi erős fekete, ütősebb, mint az espresso, mert csak 20-25 mililiter

Doppio: dupla espresszó, azaz dupla kávé dupla mennyiségű vízzel lefőzve

Bulletproof coffe (golyóálló kávé): frissen főzött reggeli kávé sózatlan vajjal és kis kókuszolajjal ízesítve főleg azoknak, akik felkelés után nem reggeliznek, s energiát nyernek belőle.

Elég nagy a kávévariációk száma. Fotó: depositphotos.com
Elég nagy a kávévariációk száma. Fotó: depositphotos.com

 

Flat white: a neve kacinfántosabb, mint a kávé, pedig csak sima eszpresszó kis tejhabbal

Capuccino: az olaszok csak délelőtt isszák a tejeskávéjukat, melyben kicsivel több a tej, mint a kávé

Café au lait (párizsi tejeskávé): a dupla eszpresszóhoz tejhabot adnak, és széles szájú bögrében szervírozzák, hogy bele lehessen mártogatni a lágy croissont-t vagy a ropogós bagettet

Bécsi kávé: némi felolvasztott csokoládé tejszínnel vegyítve, erre kell a kávét ráönteni, felhabosítani, majd némi tejszínhabbal megfejelni

Frappé: az eredeti változat instant kávéval készült, de az igazán ínyencek főzött, lehűtött kávéval szeretik, s mindössze jéggel fogyasztják. Megint mások szirupokkal, fagylalttal, reszelt csokoládéval ízesítik

Café freddo: az olaszok jegeskávéja. Darált jeget teszünk a pohárba, ráöntjük a már hideg eszpresszót, aki szereti, cukrot is tegyen bele

Latte: egy harmad rész eszpresszóra két harmad rész gőzölt tejhabot csúsztatunk

Latte macchiato (foltos tej): épp csak egy foltnyi kávét pöttyintenek a tejhabba

Sokan összekeverik a capuccinót a melange-zsal. Fotó: depositphotos.com
Sokan összekeverik a capuccinót a melange-zsal. Fotó: depositphotos.com

 

Melange (wiener melange): kávé és tej fele-fele arányban elkeverve, a tetején tejhabbal. Így lesz háromrétegű: átlátszó üvegpohárba öntsünk annyi hideg tejet, amennyi kávét lefőztünk, majd óvatosan, a pohár szélénél ráöntünk. Végül az előre felhabosított meleg tejhabot rákanalazzuk

Cafe crema: nagy nyomású kávéfőzőben készített kávé, aminek a tetején épp ezért finom krémréteg alakul ki, de csak enyhén vagy közepesen pörkölt kávéból finom





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!