Portugál tejszínes kosárka
Portugália ízei villannak fel május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével. Ezt is megkóstolhatod!
Hozzávalók:
- 50 dkg vaj vagy margarin
- 2-3 dl víz
- 50 dkg liszt
- 1 kk só
- 8 tojássárgája
- 20 dkg cukor
- 2 tk liszt 1 citrom reszelt héja
- 5 dl tejszín
- ízlés szerint porcukor, őrölt fahéj
Elkészítés:
A sót a langyos vízben feloldjuk, a vajat három részre osztjuk . A lisztet a gyúródeszka közepére tesszük, kis krátert vágunk bele, abba öntjük a sós vizet. Összegyúrjuk, és 20 percig pihentetjük. Ezután a masszát sodrófával négyzet alakúra nyújtjuk. A vaj egyharmadát a tésztára kenjük úgy, hogy körben egyujjnyi kimaradjon. A tésztát előbb alulról felfelé, majd balról jobbra kettéhajtjuk, gondosan ügyelve rá, hogy a sarkok és a szélek pontosan találkozzanak. Ekkor a sodrófával újra négyzetté nyújtjuk a tésztát, mint előtte. Most jöhet az újabb adag vaj, ugyanúgy bekenjük vele a tésztát, mint előzőleg, és jöhet a hajtogatás.
20 perc múlva harmadszor is megismételjük a kenést, a hajtogatást. Nyújtás közben csinálhatunk huzatot, vagy a tésztát betehetjük a hűtőbe, mert ha a vaj megolvad, akkor már igen nehéz a tésztába beledolgozni. Ez egy igen munkaigényes művelet, de az igazán jó leveles tésztának erre szüksége van!
Ezután a tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, azokat pedig vékony kígyókká sodorjuk. 2-3 centis darabokra vágjuk őket. Ezekkel a csíkokkal béleljük ki a süteményformákat, hogy nedves ujjal belenyomkodjuk őket.
Jön a krém! A tojássárgákba belekeverjük a cukrot, a lisztet, a citrom reszelt héját. Óvatosan felöntjük a tejszínnel, hogy ne csomósodjon be. Felfőzzük, de csak forrásig, akkor lekapjuk a tűzhelyről. Ha kihűlt, színültig öntjük vele a kosárkákat. Forró, 250-300 fokos sütőben addig sütjük, amíg kissé megbarnul a teteje!
Csodásak a portugál konyha remekei, itt egy kagylós recept! Ha kíváncsi vagy a portugál pillanatokra a Bartókon, itt ezt is megmutatom!
Hozzászólás zárolva.