Pulykás pásztorpite az Alföldről
Készülj az ünnepekre, kezd hűtőtakarítással! Ez a remek, egyszerűen tökéletes recept erre teljesen alkalmas. Ebből-abból biztosan találsz egy kis maradékot. Jól kombináld össze, és egy remek vacsi vagy akár ebéd is – szó szerint – kisülhet belőle. A csúnya, sötét estéken ez bizony jól felmelegíti a lelked!
Hozzávalók négy éhes szájhoz:
- 50 dkg darált pulykahús
- 1 db lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek sűrített paradicsom
- 3 dl húsleves (kockából is jó)
- 2 ág friss rozmaring
- 2 ág friss kakukkfű
- 1 csokor friss petrezselyem
- 20 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 1 kg burgonya (főzni való)
- 10 dkg puha vaj
- 1,5 dl tej
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A krumplit meghámozzuk, és apró kockára vágva annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Egy mélyebb serpenyőben a forró olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott lila- és fokhagymát. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk.
Belereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk a húslevest és a sűrített paradicsomot, és közepes lángon főzzük. Közben beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet, petrezselymet, és jól elkeverjük. A végén a zöldborsót is hozzáadjuk, és még 5 percig főzzük. A megfőtt burgonyát lecsepegtetjük, áttörjük krumplinyomóval, hozzáadjuk a vajat, a tejet, és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint megsózzuk még. Egy mély, hőálló tálba beleöntjük a húsos ragut, rákanalazzuk a pürét, és a tetejét villával megcsíkozzuk, hogy csinosan megpiruljon. Kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Hozzászólás zárolva.