Részeges szarvasom
Felfedeztem a csőben a lyukat – ahogy azt mondani szokták. Én is, mint mindenki attól tart, ha vadhúst készít, az kiszárad. Ekkor jött a nagy felismerés, a római tál és a mikrohullámú sütő nagy találkozása! Bátran mondhatom, hogy ez a részeges erdei állat mindenkit levett a lábáról!
Hozzávalók:
- 1kg szarvascomb vagy lapocka
- 5 dkg vaj
- 3 db vöröshagyma
- kb. 4 dl sör
- 2 erőleveskocka
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A cserépedényt a tetejével együtt már előző este beáztatom vízbe. Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, és a megmosott, papírtörölközővel megszárogatott húst egybe beleteszem. Nagy lángon sütöm pár percig minden oldalát, hogy keletkezzen rajta egy kérek. Az a jó, ha itt-ott már kicsit barnás foltok, picit égettebb részek is láthatók. Lekapom a gázról, és hagyom a serpenyőben pihenni. A hagymákat cikkekre vágom, és a vízből kivett cserépedény aljára terítem. Rámorzsolom a leveskockák felét, sózom, frissen tekert borssal megszórom. Sózom, borsozom a húst is, és a hagymára fektetem. A serpenyőben maradt vajas húslét ráöntöm, majd jön a részegesség, vagyis a sör! Az a jó, ha ellepi a húst! Lefedjük, és most mehet a mikróba!
Miután mindenkinek másként működik a mikrohullámú sütője, és azon belül is rengeteg menüponttal találkozunk, így csak a lehető legegyszerűbb módot írom le. kb. 2×30 percig sütni. Az első 30 perc után hagyjuk pihenni öt percig, Gyorsan kapjuk le a tál tetejét, fordítsuk meg a húst, vissza a fedővel, és jöhet a második félidő. Hústűvel ellenőrizzük, hogy elég puha-e a hús. Ha igen, tegyük vissza a római tál tetejét, és ki se nyissuk, amíg nem tálaljuk!
Annyira szépek voltak az újkrumplik a piacon, hogy nem tudtam ellenállni, és amíg terítettem, az is elkészült. A részeges szarvas puha lett, zamatos, a szaftból jutott a krumplira is! (Tésztát is főzhetsz ki hozzá!) Igazi vad, ünnepi étel, és egyáltalán nem zsíros! Jó étvágyat, és azért igyatok hozzá ti is egy pohár sört!
Hozzászólás zárolva.