Saláta és tárkony házassága – Steffel Csaba konyhájából
Biztos az én hibám, de a salátalevessel úgy vagyok, illetve voltam, hogy egy nehezen értelmezhető étel – írja Steffel Csaba. Már többször próbálkozott vele, de valahogy nem volt az igazi, míg az ünnep előtti napokban néhány Facebook-os csoportban a – Ki mit eszik? – kérdésre többször is előjött a salátaleves. Újra belevágott, ezúttal jégsalátával, mert épp az volt akcióban…
Hozzávalók:
- 1 fej jégsaláta
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- ½ fej vöröshagyma
- ½ dl fehérborecet
- 2 tk kristálycukor
- 1 pohár tejföl
- 2 ek liszt
- fűszerpaprika
- tárkony
- kömény
- só
- 3-4 db tojás
Elkészítés:
A jégsalátát, szükség szerint megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, a leveleit pedig 2-3 centis kockákra daraboljuk, különösebben szétszedni, szétbontani, nem kell. A vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk, együtt üvegesre sütjük, majd rádobjuk a salátát, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg nagyjából felére összeesik. Ezután meghintjük fűszerpaprikával (nem kell túl sok, csak egy kis színt adunk neki), köménnyel, tárkonnyal, cukorral ízesítjük, rálöttyintjük a borecetet, felöntjük jó 1 liter vízzel, és közepes lángon felforraljuk. Közben a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és a levesünket besűrítjük vele. Lényegében elkészültünk a levesünkkel, de ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, akkor, betétként az utolsó forráskor, 3-4 elhabart tojást csurgathatunk bele (mint a tojáslevesnél), illetve pirítóssal vagy pirított kenyérkockákkal is tálalhatjuk. Ezzel kíván jó étvágyat Steffel Csaba!
Hozzászólás zárolva.