Spanyol húsos bableves
Reggel azt mondtam, hogy na, nézzük meg, mi van a hűtőben…? – írja Steffel Csaba. Mint kiderült, legfőképp hideg volt és egy kis ez meg az, a fagyóban meg egy maroknyi, ibériai sertés lapocka. Micsoda szerencse, hogy eszembe jutott egy világjáró tévés szakács hasonló receptje, és kapva az alkalmon, hamar megnéztem a szárzellerem származási országát ami szintén spanyol volt, és ha már a hús, Ibériából származott, a ötlet meg a Tv-ből, akkor az ihletem a hűtőből (hát ezt nem tudom jobban leírni) bátran Spanyol bablevesnek nevezetem el.
Hozzávalók:
- 35 dkg sertés lapocka (ibériai)
- 25 dkg nagy szemű bab
- 15 dkg húsos szalonna
- 15 dkg sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek. paradicsompüré
- 2 ek. rizs
- kakukkfű
- őrölt kömény
- csípős fűszerpaprika v. krém
- só
- olívaolaj
Elkészítés:
A babot egy éjszakára hidegvízbe áztatjuk, majd sós vízben megfőzzük. A lapockát felkockázzuk. A vöröshagymát, a szalonnát felaprítjuk, és olívaolajon együtt üvegesre sütjük. Ezután belekeverjük a paradicsompürét, finoman lepirítjuk (nem égetjük!) aztán hozzáadjuk a húst, megsózzuk, köménnyel, kakukkfűvel, és ízlés szerint egy kis csípőssel ízesítjük, felönjük vízzel, és pörkölt módján szépen rotyogtatva, főzzük, pároljuk. Közben a szárzellert, a sárgarépát is feldaraboljuk, és kb. 40 perc rotyogtatás után a húshoz adjuk őket, a főzés utolsó 20 percében, beleszórjuk a rizst, és bele-belekevergetve puhára főzzük. Befejező műveletkénk a babot is hozzáadjuk és összeforraljuk.
Hozzászólás zárolva.