Facebook hozzászólás
4 326

Húsmentes fogások

Spenótos receptek nagycsütörtökre

Aki tisztességgel végigcsinálja a nagyböjtöt, annak a hagyományok szerint nagycsütörtökön valami zöldet kell ennie – ez rendszerint spenót. Hogy kilépjünk a klasszikus keretekből, hoztunk nektek pár különlegesebb receptet. Lehet belőlük köret, előétel, főétel, de akár vendégváró falatként is funkcionálhatnak az ünnepek alatt. Örökérvényű jótanács: mindig legyen otthon mélyhűtött leveles tészta!

Spenótos csiga


Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • 30 dkg (fagyasztott) spenót
  • 25 dkg krémsajt
  • 25 dkg sajt
  • 1/4 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 1/4 hagyma apró kockára vágva (lehet új- vagy póréhagyma is)
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz
Spenótos csiga Fotó: Pinterest

Elkészítés 

Olvasszuk ki a spenótot és a ha mélyhűtött tésztánk van, azt is vegyük ki a fagyasztóból.
Ha friss spenótot használnál inkább, kicsit dinszteld meg és hidegen add a keverékhez.
Keverjük össze a tojást és a vizet egy kis tálban.
Reszeljük le a sajtot, adjuk hozzá a krémsajtot, a fokhagymát és a jól kinyomkodott spenótot. Sózzuk, borsozzuk és jól keverjük össze.
Tekerjük vagy hajtogassuk ki a tészta lapokat és vegyük kétfelé.
Mindkét oldalát kenjük le tojás és víz keverékével.
A spemótos masszát simítsuk rá fele-fele arányban a lapokra, majd tekerjük fel.
Vágjunk ujjnyi vastag szeleteket a tekercsből és a csigákat helyezzük sütőpapíros tepsibe.
Süssük 180 fokon kb. 20 percig, vagy amíg a leveles tészta aranyszínűvé nem válik.

 

Hasé spenóttal és ricottával töltve


Hozzávalók 

  • 25 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
  • 25 dkg ricotta
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás
  • 10 dkg sajt reszelve (lehet parmezán is)
  • 1 evőkanál oregano
  • 1 evőkanál tárkony
  • só, bors
  • 2 tojássárgája a kenéshez
  • + szezámmag a szóráshoz
Spenótos hasé Fotó: Pinterest
Spenótos hasé Fotó: Pinterest

Elkészítés 

A friss spenótot megpároljuk és apróra vágjuk; a fagyasztottat kiengedjük, és kinyomkodjuk belőle a vizet.
Keverjük össze alaposan a ricottát, a sajtot, az oreganót, a tárkonyt, a tojást, a spenótot, a sót és a borsot.
A tésztalapokat vegyük ketté
A hosszú széleket megkenjük tojássárgájával.
A masszát felezzük el és hengert fomázva halmozzuk a tészta közepére.
Először a tészta egyik oldalát hajtsuk át a halmon, majd a másikat.
Daraboljuk a hengereket, majd a kis párnákat tegyük sütőpapíros tepsibe és kenjük le tojássárgájával. Megszórhatjuk kevés szezámmaggal is.
220 fokon süssük 15 percig, majd 180 fokon újabb negyed órát.

 

Spanakopita – görög spenótos lepény 


Hozzávalók

  • 50 dkg réteslap (eredetileg filo tészta)
  • 7 evőkanál olvasztott vaj
  • 10 dkg parmezán sajt finomra reszelve
  • 30 dkg fagyasztott spenót
  • 30 dkg feta sajt apróra vágva
  • 10 dkg görög joghurt
  • 2 szál újhagyma apróra vágva (a zöldjével együtt)
  • 2 nagy tojás
  • 2 evőkanál friss kapor apróra vágva
  • 3 zúzott fokhagymagerezd
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • só, borsTeas½ teáskanál őrölt fekete bors
Görög spenótos lepény Fotó: Pinterest


Elkészítés

Nagyon alaposan nyomkodjuk ki a felengedett spenótból a vizet (akár régi, kidobandó konyharuhába is csavarhatjuk).
Adjuk hozzá a fetát, a joghurtot, a hagymát, a tojást, a kaprot, a fokhagymát, a citrom héját és levét, a szerecsendiót, az őrölt borsot és a sót, majd jó alaposan keverjük össze.
Melegítse elő a sütőt 220 fokra.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Miközben a réteslapokkal dolgozunk, takarjuk le a sorukra várókat nedves konyharuhával.
Tegyünk egy lapot a tepsibe és kenjük meg az olvasztott vajjal. Ezt még kilencszer ismételjük, vagyis összesen 10 lap kerül a tepsi aljába.
Ezen simítsuk el a spenótos masszát.
Fedjük le a spenótkeveréket egy réteslappal, kenjük meg vajjal és szórjuk meg kb. 2 evőkanál parmezán sajttal. Ismételjük meg ezt még 5 filolappal, mindegyiket megkenve vajjal és megszórva parmezánnal.
Végül jöjjön a tetejére még 2 lap, amit már csak vajazunk, nem sajtozzuk.
Közepétől kifelé haladva finoman nyomjuk le a rétegeket, így távoznak a légbuborékok is.
Még sütés előtt előtt jelöljük kockákra a spanakopitát (kész állapotában törik a tészta), de a felső 3 rétegnél mályebbre ne vágjunk a késsel.
Süssük körülbelül 20–25 percig, vagy amíg aranyszínű és ropogós lesz.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!