Sütőtökös pite
Gyakran elcsábít a piacon csodás színével, tökéletes formájával a sütőtök. Olyan sokféle étel készíthető belőle, hogy mindenképp megéri időnként egy-egy formás darabbal hazatérni és feldolgozni. Akár tortának, pitének is.
Sütőtökös pite, Kép: Steffel Csaba
Hozzávalók:
-a tészta-
20 dkg liszt
10 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
csipet só
-a töltelék-
1 db sütőtök (kb. 1,40 kg)
2 dl habtejszín
1 tojás
5 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
őrölt fahéj
kristálycukor
3-5 dkg pirított tökmag
Elkészítés:
A sütőtök magjait eltávolítjuk, a tököt feldaraboljuk, egy alufóliával kibélelt tepsibe pakoljuk, finoman megszórjuk kristálycukorral és fahéjjal; 180 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük.
A tésztához a lisztet, a porcukrot, egy csipet sót és a vajat összedolgozzuk, majd a tojást is hozzáadva gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk; frissentartó fóliába csomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük.
Egy 28 centis gyümölcstortaforma átmérőjénél kicsit nagyobb körré nyújtjuk a tésztát, és a formát kibéleljük vele úgy, hogy a széleire is jusson tészta, a kilógó részeket levágjuk (a levágott tésztadarabokkal ki tudjuk javítani az esetleges”hibákat”, kiszakadásokat).
180 fokon, 8-10 percig elősütjük.
A kihűlt, megsült tökdarabok húsát a kanállal kivájjuk, a tejszínnel és a tojással összekeverjük, por-, és vaníliás cukorral ízesítjük; de ízlés szerint még fahéjat is adhatunk hozzá.
Az így kapott masszát beileöntjük az elősütött formába, a tetejét megszórjuk aprított tökmaggal, és 180 fokon, nagyjából 40 perc alatt megsütjük. Mint általában az ilyen sütiket, kicsi kihűlve, langyosan könnyebb szépen szeletelni. Csaba többi receptjét itt olvashatjátok.
Ebben a gyönyörű, étvágygerjesztő kuglófban is van sütőtök, bizonyára nagy kedvence lesz a recept azoknak, akik élnek-halnak a tökért. Receptért kattints a képre!
Hozzászólás zárolva.