Télapó kedvence, ezt tedd ki az ablakba
Remélem, már mindenki kipucolta a cipőcskéjét, és felkészült az éjszakára! Kémeim jelentették, hogy a Télapó már elindult Lappföldről, hiszen minden JÓ gyerekhez időben szeretne eljutni. Van, ahová szánon érkezik, máshol a kandallóban landon, megint máshol az ablakon kopogtat… vagy nem. Minden esetre a kedves vendéget illik fogadni, ha már egy éven át azon dolgozott, hogy meglepjen minket! Itt egy remek ötlet!
Hozzávalók:
- 3,75 dkg búzalisz
- 8 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 zacskó élesztőpor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 tk citromaroma
- 150 ml langyos tejszín
- 100 ml tej (langyos)
- 8 dkg margarin
- 1 tojás
Díszítéshez:
- 1 tubus fehér cukormáz
- 10 dkg marcipán
- 10 dkg porcukor
- piros ételfesték
- színes cukorszemek
Elkészítés:
Elkeverjük a lisztet az élesztőporral, majd átszitáljuk. Most adjuk hozzá a többi hozzávalót, és dagasszuk simává. (Egy robotgép remek segítség!) Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni. Ezalatt sütőpaprral béleljünk ki egy tepsit, a sütőt pedig kapcsoljuk be. A tésztát kissé lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 10-12 egyenlő nagyságú cipócskát készítünk.
Az egyes adagokat kb.10 centis átmérőjű kör alakúvá nyújtjuk, tojással megkenjük, és a tepsibe rakjuk. 180 fokon körülbelül 20 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezalatt átszitáljuk a porcukrot, majd a marcipánt a porcukorral összegyúrjuk. Megfelezzük, és az egyik adagba beletesszük a piros ételfestéket. Mindkét marcipánadagból 5-5 (6-6) db, szintén 10 centis átmérőjő kerek lapocskákat készítünk, majd kettévágjuk. A pirosból lesz a sapka, a fehérből a szakáll, és a sütialapokon eligazgatjuk. A cukormázzal megrajzoljuk a télapó szakállát, bajszát, sapkaszélét és sapkabojtját. A szem és az orr helyére nyomjunk egy kis pötty cukormázat, rá pedig egy-egy szem színes cukrot. Kínálj hozzá forró csokit! Még sosem találkoztam olyan TÉLAPÓval, akinek ez ne ízlett volna!
Hozzászólás zárolva.