Túró és tárkony, avagy a jó értelemben vett érdekesség
A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak. Gondoltam, rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást, illetve receptet. Sőt! No, gondolhatjátok, hogy több se kellett nekem hogy közkincsé tegyem, ezt a pompás és meglepő íz-varázslatot – ez a története ennek az őrölten jó receptnek.
Hozzávalók 36 db-hoz:
– a tésztához –
- 45 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás + kenés
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 3 ek kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- csipet só
– a töltelékhez –
- 45 dkg túró (gyanítom az idő, árpolitikai, vasfoga rágta le, azt az 5 dekát, az elmúlt években)
- 3-4 ek tejföl
- 10 dkg kristálycukor
- 4 tk. morzsolt tárkony
Elkészítés:
Az élesztőt, a cukorral ízesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk. A vajat szépen elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint egy csipet sót.
A vajas lisztbe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és laza mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk. Az így kapott tésztánkból 3 egyforma cipót formázunk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A túrót, tejföllel és a cukorral kikeverjük, morzsolt tárkonnyal ízesítjük.
A cipóinkat kb. 35 centis körökké kinyújtjuk, aztán egy éles késsel 12 egyforma cikkre vágjuk. A cikkek külső széleire egy teáskanál segítségével elhelyezzük a tölteléket, és ügyesen feltekerjük őket. Tepsire, sütőlapra pakoljuk a kifliket, tetejüket felvert tojással lekenjük, és langyos helyen újabb 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 perc alatt szépen megsütjük. (A sütőjét mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot!)
Hozzászólás zárolva.