Ez a tökéletes gombócok titka
Túrógombóc a nagyi receptje szerint
Az egyik legegyszerűbb étel, melyért egy ország rajong, de könnyebb elrontani, mint gondolnád. Ha viszont mindenben követed a nagyi tanácsait, garantált lesz a siker!
Ha túl lágy a gombóc, akkor szétesik, és az sem jó amikor olyan kemény mint a gumi, de akkor mégis hogyan lehet elérni a megfelelő állagot? A nagyi szerint a tökéletes túrógombóc titka a megfelelő idejű pihentetésben rejlik. Sokan ugyanis ott rontják el a dolgot, hogy a massza bekeverése után nem várnak eleget, pedig minden azon áll vagy bukik, hogy a búzadarának sikerül-e rendesen megduzzadnia és felszívnia a nedvességet. Aztán itt van egy másik dolog is, a gombócokat sosem szabad forrásban lévő vízbe beledobni. Ja és a gombóc masszájába ne tegyünk sót, mert attól megkeményedhet, csak a főzővizet sózzuk.
A nagyi túrógombóca
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 2 db nagyobb tojás
- 1 egész citrom héja
- 2 evőkanál porcukor
- 8 dkg búzadara
A pirított morzsához és a tálaláshoz:
- 1 evőkanál vaj
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál kristálycukor
- tejföl
- porcukor
Elkészítés: A túrót először alaposan áttörjük egy szitán, majd csak ezután keverjük el a búzadarával, a tojásokkal és a porcukorral, ízesítjük a citrom lereszelt héjával. Ne ijedjünk meg, ha a massza lágynak tűnik, hiszen akkor nyeri majd el a végső állagát, amikor a búzadara kellően bedagadt. Ehhez minimum két órára van szükség, de akkor sem lesz baja, ha egész délelőtt hűtőben áll.
Amikor a túrós massza eleget állt, elővesszük a hűtőből, és ízlés szerinti méretű gombócokat formázunk belőle. Közben felteszünk egy nagyobb lábasban vizet forrni, sózzuk, de ne várjuk meg amíg a víz teljesen felforr. Ha még csak gyöngyözik a vizünk, akkor vegyünk vissza a hőmérsékletből, és dobjuk bele a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, várjunk még 2-3 percet, majd szedjük ki őket. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, dobjuk rá a zsemlemorzsát, majd a végén jöhet a cukor is. A megfőtt gombócokat nem kell leöblíteni, egyből mehetnek a morzsába. Tálaláskor tejföllel és porcukorral ízesítsük tovább.
Hozzászólás zárolva.