Facebook hozzászólás
2 989

Ez a tökéletes gombócok titka

Túrógombóc a nagyi receptje szerint

Az egyik legegyszerűbb étel, melyért egy ország rajong, de könnyebb elrontani, mint gondolnád. Ha viszont mindenben követed a nagyi tanácsait, garantált lesz a siker!

Ha túl lágy a gombóc, akkor szétesik, és az sem jó amikor olyan kemény mint a gumi, de akkor mégis hogyan lehet elérni a megfelelő állagot? A nagyi szerint a tökéletes túrógombóc titka a megfelelő idejű pihentetésben rejlik. Sokan ugyanis ott rontják el a dolgot, hogy a massza bekeverése után nem várnak eleget, pedig minden azon áll vagy bukik, hogy a búzadarának sikerül-e rendesen megduzzadnia és felszívnia a nedvességet. Aztán itt van egy másik dolog is, a gombócokat sosem szabad forrásban lévő vízbe beledobni. Ja és a gombóc masszájába ne tegyünk sót, mert attól megkeményedhet, csak a főzővizet sózzuk.

Fotó: Despositphotos

A nagyi túrógombóca
Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 2 db nagyobb tojás
  • 1 egész citrom héja
  • 2 evőkanál porcukor
  • 8 dkg búzadara

A pirított morzsához és a tálaláshoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • tejföl
  • porcukor

Elkészítés: A túrót először alaposan áttörjük egy szitán, majd csak ezután keverjük el a búzadarával, a tojásokkal és a porcukorral, ízesítjük a citrom lereszelt héjával. Ne ijedjünk meg, ha a massza lágynak tűnik, hiszen akkor nyeri majd el a végső állagát, amikor a búzadara kellően bedagadt. Ehhez minimum két órára van szükség, de akkor sem lesz baja, ha egész délelőtt hűtőben áll.
Amikor a túrós massza eleget állt, elővesszük a hűtőből, és ízlés szerinti méretű gombócokat formázunk belőle. Közben felteszünk egy nagyobb lábasban vizet forrni, sózzuk, de ne várjuk meg amíg a víz teljesen felforr. Ha még csak gyöngyözik a vizünk, akkor vegyünk vissza a hőmérsékletből, és dobjuk bele a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, várjunk még 2-3 percet, majd szedjük ki őket. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, dobjuk rá a zsemlemorzsát, majd a végén jöhet a cukor is. A megfőtt gombócokat nem kell leöblíteni, egyből mehetnek a morzsába. Tálaláskor tejföllel és porcukorral ízesítsük tovább.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!