Tüzes pulykaszárny ízes bulgurral
Most egy kicsit az afrikai kontinens forróságába is belekóstolhatunk. A főszereplő a harissaszósz, ami többféle chilipaprikából, paradicsomból, fokhagymából, készül, jellegzetes ízét pedig a koriander és a kömény adja. Hazája Tunézia, ahol mozsárban őrlik a hozzávalókat, és olajjal állítják be az állagát. A paradicsommal kevert változatát leginkább a Kebab-ba vagy Gyros-ba teszik, illetve mártogatóként kínálják különböző falatokhoz. Mi a pulykaszárnyat dobjuk fel vele őrülten jól!
Hozzávalók:
- 4 db pulykaszárny
- 8 ek harissa csípős-fűszeres paradicsomszósz
- 2 fej kisebb vöröshagyma
- 3-4 ger. fokhagyma
- 30 dkg bulgur
- 2 szál szárzeller
- 1-2 db paradicsom
- 1 db babérlevél
- só
Elkészítés:
A pulykaszárnyakat az ízületnél kettévágjuk, a bőrét egy-két helyen bevagdossuk, kicsit megsózzuk, majd darabonként 1-1 evőkanál csípős-fűszeres paradicsomszósszal bekenjük, bemasszírozzuk; néhány óráig hűtőben érleljük. Egy tepsibe 4-5 kanálnyi olajat teszünk, belepakoljuk a bepácolt szárnydarabokat, bő 1,5 deci vizet öntünk alá, és fóliával letakarva 180 fokon kb. 50-55 percig sütjük, közben rápillantunk, és ha szükséges a levét pótoljuk, majd fólia nélkül szépen rápirítunk. A vöröshagymát félkarikákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, és amikor a szárnyakat, fólia nélkül visszatoljuk a sütőbe mellészórjuk.
A sütés közben elkészítjük a bulgurt.
A szárzellert és a paradicsomot apró kockákra vágjuk; a bulgurt egy lábosba tesszük, hozzáadjuk az aprított zöldségeket, egy babérlevelet, megsózzuk és duplája mennyiségű vízzel felöntve, kis lángon, addig főzzük amíg minimálisra elfő a leve, aztán a tűzről levéve, fedő alatt, saját gőzében készre pároljuk, mintha rizst készítenénk.
Tálalás előtt a szárnyak mellet megsült hagymákkal összekeverjük. Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.