Vaddisznós szabolcsi töltött káposzta
Imádom a vadételeket! Ilyenkor ősszel, meg egész egyszerűen a konyhába, illetve az asztalhoz csábítanak! Úgy látszik, nemcsak én vagyok ezzel így, mert a DoQ egy egész sorozatot szentel ezeknek a recepteknek – minden csütörtökön 17 órakor! Ez a recept is onnan származik!
Hozzávalók:
- 1 fej fejes káposzta
- 1 kg darált vaddisznóhús
- 3 fej vöröshagyma
- 10 dkg szalonna
- 1 db egész tojás
- só
- őrölt bors
- pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg árpagyöngye vagy gersli
- 1 liter paradicsomlé
- borsikafű
- tejföl
Elkészítés:
Mossuk meg a fejes káposztát, majd miután kivágtuk a torzsáját, forrásban lévő sós vízben blansírozzuk meg. A főzőlevet ne felejtsük félretenni, mert szükségünk lesz rá a későbbiekben. A kihűlt káposztalevelek vastagabb részét vágjuk le és tegyük félre.
Ezután a frissen darált vaddisznóhúst tegyük egy tálba, keverjük hozzá a szalonnán lepirított, finomra vágott vöröshagymát, sót, borsot, végül egy egész tojást. Ízlés szerint adjuk hozzá pirospaprikát, reszelt fokhagymát, valamint az alaposan megmosott gerslit. Az egészet jól keverjük össze, majd tegyük be a hűtőbe. Amíg a vaddisznóhús áll, vágjuk szeletekre a megtisztított vöröshagymát, majd az előzőleg félretett káposztaleveleket vágjuk csíkokra. A kiterített levelekbe a darált húst a hagyományos módon töltsük bele.
Egy előzetesen beáztatott cserépedénybe helyezzük bele a töltött káposztákat. Öntsük tele az edényt paradicsomlével és a megmaradt főzőlével addig, amíg az el nem lepi azokat, majd fedjük le. A sütőben két óra alatt süssük készre, majd forrón, friss tejföllel tálaljuk! Jó étvágyat hozzá – nemcsak Szabolcsban!
Hozzászólás zárolva.