Vörösboros báránypörköltem
Saját, jól bevált hentesem ajánlotta, hogy remek bárányhús érkezett, amikor épp tanácstalanul álltam a pult előtt, és valami újdonságra vágytam. Rögtön kaptam is az alkalmon! Akkora sikert arattam, hogy csak na! Egy falat sem mardt, és ahogy mondasni szokták, a mosogatógépnek sem akadt sok dolga! Feltétlenül próbáld ki! Erre is érvényes, hogy nagyobb adagot érdemes készíteni egyszerre, mert ízletesebb lesz!
Hozzávalók:
- 3,5 kg bárányhús felkockázva
- 45 dkg füstölt mangalica szalonna felkockázva
- 3 ek mangalica zsír
- 4 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 25 dkg koktélparadicsom
- 1 db paradicsompaprika
- 2 db zöldpaprika
- 3 db babérlevél
- 1 kk kakukkfű
- 6 db borókabogyó
- 1 tk borsikafű
- 2,5 ek fűszerpaprika
- 3 dl száraz vörösbor
- só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
Nekem szerencsém van, mert a hentes bácsi azonnal fel is kockázza a kért húst. Ügyelj rá, hogy csontos falatok is legyenek benne, mert annál ízletesebb lesz a végeredmény. Tisztítsd meg a hagymákat, és kockázd fel. Tedd ezt a fokhagymával is, és tenyérrel vagy a kés fokával nyomd szét. Ugyancsak kockázd fel a mangalica szalonnát is. Mosd meg a paradicsomokat és a paprikákat, az utóbbiakat karikázd fel.
Egy kuktában olvaszd fel a zsírt, dobd rá a szalonnakockákat. Ha aranybarnára sült, tedd rá a hagymát. Pirítsd üvegesre! Borítsd rá a húst, óvatosan kevergesd, hogy minden oldalát megkapja a forró zsír egy picit. Most húzd le a lángról, add hozzá a fokhagymát, szórd meg pirospaprikával, és egyenként add hozzá az össze többi fűszert. Öntsd rá a vörösbort, majd zárd le a kuktát. Kis lángon főzd tovább kb. 45 percig. Ha lekerült a fedő, ízleld meg, és adj hozzá még egy kis sót, tekerj hozzá egy kis borsot, ha kell. Natúr főtt, sós krumplival tálaltam. Pompás lesz! Kínálj hozzá egy kis vöröbort!
Hozzászólás zárolva.