Facebook hozzászólás
323

A friss fűszernövények csodát tesznek!

A levesek és egytálételek alfája és omegája a fűszerezés. Ezeknek a fogásoknak az elkészítéséhez a legalapvetőbb adalékanyagok a friss konyhai füvek és a szárított fűszerek.

Bazsalikom

A királyfű néven is ismert bazsalikom finomra vágott levelét előszeretettel használják mindenfajta paradicsomos ételhez. Húsból, halból és szárnyasokból készült fogásokhoz, salátaöntetekhez, de általában bármilyen zöldségkészítményhez kitűnő. Óvatosan adagoljuk, mert a bazsalikommal könnyen túlfűszerezhetjük az ételeket.F

A fekete üröm

a sült liba, kacsa és sertés speciális fűszere, ám a pontyot és az angolnát is fűszerezhetjük ürömmel. Ezekhez a húsfélékhez igen hasznos az egytálételek elkészítésében.

Babérlevél

A szagos levél, albertlevél vagy bübérfa néven is ismert fűszer erős aromájú, kissé savanykás növény. Levesekhez, főzelékekhez, szószokhoz és savanyúságok elkészítéséhez is használják. 15-20 percnél tovább nem szabad benne hagyni a már elkészült ételben, mert könnyen megkeseredhet tőle.

Borsfű

A borsfű ideális ízesítője minden babkészítménynek. Akár egytálételről, akár levesről legyen is szó, nagyon ajánlott fűszer.

Borsmenta

A borsmenta rendkívül jellegzetes, erős ízű, élénkítő hatású fűszer. Kiválóan harmonizál a káposzta- és hagymafélékkel.

Kakukkfű

A kakukkfű a rozmaringgal és a majoránnával egyetemben a franciaországi Provence tartomány fűszernövényeihez tartozik. A kakukkfűvel takarékosan bánjunk a zöldséges ételek készítésénél, mivel erős aromája több zöldségfajta ízét elnyomja.

Turbolya

A turbolyának enyhén ánizsra emlékeztető aromája van. Kellemesen fűszerezi a karottával készült fogásokat.

Kapor

A közismert kapor általában az uborka társa, de nemcsak az uborkának, hanem a cukkíninek és a dinnyének is pompás ízt kölcsönöz.

Lestyán

A lestyán kedvelt fűszer a levesek és egytálételek ízesítésében, kivált ha azok sertés- vagy marhahúsból, illetve szárnyasokból készültek. A lestyánt elsősorban a zsírosabb húsok elkészítéséhez célszerű használni.

Oregánó

Az oregánó, szurokfű (vad majoránna) néven is ismert. Az olasz konyhában a levesek, mártások fűszernövénye. Húsok, halak és szárnyasok ízesítésére is kitűnő.

Rozmaring

A kakukkfű és a majoránna mellett a rozmaring ugyancsak aromás fűszer. Mindenekelőtt a zsírosabb húsokkal készülő egytálételekhez ajánlható, remekül illik a kacsa-, a liba-, a marha- és a sertéspecsenyéhez is.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!