Facebook hozzászólás
243

Hova térj be borozgatni a Balaton környékén?

A balatoni borvidék Magyarország egyik legrégibb, történelmi borvidéke. Régészeti leletek szerint már az egykori Pannoniában, azaz a rómaiak idejében folyt szőlőművelés a Balatonfelvidéken.

pincéi kihagyhatatlanok. A nagy kísérletező, sokak által csak hobby borásznak tartott Szeremley Huba azonban nagyon is odafigyel a szőlőtermelésre, visszaidézve a nagyszüleitől hallottakat. A régi módszerekhez való visszatérés és kísérletezés pedig, olyan borokat eredményez, mint például a kései szüretelésű Badacsonyi Zeusz, mely nem csak felveszi, hanem állja is a versenyt a tokaji aszúkkal: rendre gyűjti az érmeket a világ nagy borversenyein. Az ínyencek szerint a balatoni fogashoz a legfinomabb a Badacsonyi Kéknyelű. Nosztalgiából is, presztízsből is Badacsonyba hazatérvén a ’90-es évek elején Szeremley Huba megvette az összes kéknyelű szőlőültetvényt, s gondos műveléssel, borkezeléssel visszaállította a fajta évszázados renoméját. Ha szerencsénk van nem csupán a hegy lábánál lévő pince-étterembe térhetünk be, hanem fent a tetőn, a bazaltorgonák lábánál lévő pincébe is bejuthatunk. A hűs bort kóstolgatva elénk tárul a tó fenséges látványa – felejthetetlen élménnyel gazdagodhatunk.

A déli oldalon Légli Ottót feltétlenül meg kell látogatni Balatonbogláron. Gyönyörű vendégfogadó és kóstoló pincét alakítottak ki a főúthoz közel, a régi pincében -Szőlősgyörökön – már csak érlelik a borokat. Ámbár, ha sikerül rávenni a gazdát, érdemes kirándulni a hegyre is. A régi présház szőlővel befuttatott teraszán ücsörögve, a tücskök ciripelését hallgatva igen kellemes esti borozgatásban lehet részünk. Könnyed, légies, zamatos borai közül én legjobban sauvignon blanc-ját kedvelem. 

 

Csupán néhány éve önállósította magát Konyári János Balatonlellén. Ám több évtizedes tapasztalata meghozza gyümölcsét saját pincéjében is. 2003-as évjáratú Ikons és Loliense cuvée boraival 2005-ben, Bordeaux-ban, a világ bor fővárosában rendezett rangos versenyeken vívta ki a szakértő zsűri elismerését. 2008-ban ő nyerte el az Év Bortermelője címet!

S bár a Balaton inkább fehér borairól közismert, Konyári Jánosnál a vörös borokat ajánlom feltétlenül megkóstolni. A kékfrankost, mint fajtát általában Egerhez és Villányhoz kötik a borbarátok. Nos, ha azokat jól ismerik, pláne meg kell kóstolni Konyáriét! Cabernet sauvignon és syrah párosítása mindkét fajta gyümölcsösségét tökéletesen ötvözve, testes, mégis bársonyosan könnyednek tűnő bort alkot.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!