Facebook hozzászólás
248

Őszi vitaminbombák – A szükséges plussz…

A nyár múltával nem árt még egy kis pluszvitamint begyűjteni az őszi érésű gyümölcsökből, zöldségekből. Ezek növelik a szervezet nyárról is elraktározott vitaminkészletét, értékes anyagaik – kiváltképp, ha biozöldségekről, -gyümölcsökről van szó – erősítik immunrendszerünket, ami hathatós védelmet nyújthat a várható „influenzaszezonban”.

Az őszi betakarítású értékes zöldségek tárházából az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk a répafélék családjába tartozó cékla, amelynek gyökerét és a belőle préselt levet jótékony hatása miatt már az asszírok is fogyasztották. De a régi görögök és a rómaiak "házi patikájában" is szerepelt, ez utóbbiak főleg lázcsillapításra használták. A cékla még vár a teljes felfedezésre, nálunk elsősorban a folsavban és káliumban gazdag gyökerét fogyasztják, pedig ennek az értékes növénynek a levele is számos hasznos anyagot tartalmaz – például béta-karotint, kalciumot és vasat -, és oly módon el lehet elkészíteni, mint a spenótot. A cékla emellett tartalmaz még foszfort, nátriumot, ként, valamint A-, B- és C-vitaminokat.

A céklalé kiváló májtisztító: segít a májban felhalmozódó zsír lebontásában, a benne rejlő gyorsan hasznosuló cukor pedig a szervezet energiapótlásában. A szakirodalom kiemeli még az influenza leküzdésében, a gyomor savtúltermeléséből fakadó panaszok megszüntetésében, a szervezet méregtelenítésében, valamint a rák megelőzésében játszott szerepét. Fogyasszunk hát így télelőn a még vitaminjai, nyomelemei és ásványi anyagai teljében lévő zöldségből hetente többször is, akár kipréselve ivólé vagy nyersen, esetleg főve szólóban vagy más zöldségekkel együtt saláta formájában, de megtöltve is kitűnő természet adta gyógyító étel.

Persze a szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes körülmények között megtermelt cékla az igazán hatékony, ráadásul biopiaci ára nem is túl drága, mindössze néhány tíz forinttal magasabb, mint az ipari körülmények között termesztetté.

Az ősz vitaminbombája a sütőtök, melyet eredetileg a texasi és a mexikói indiánok fogyasztottak, de Európában, így hazánkban is régóta ismerik, és nem csak mint ételt: a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták. A termés húsát – amely állítólag akkor a legízletesebb, ha a szabadban már megcsípte a dér – és levét vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek ellen, míg magját hashajtóként, béltisztító és féregűző szerként ajánlották. Kedvező élettani hatása egyrészt magas zsír- és élelmi rostjainak, valamint gazdag karotinoid-, C-, B- és E-vitamin-tartalmának köszönhető. Ez utóbbi antioxidánsoknak öregedést lassító hatása is van.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!