Facebook hozzászólás

8 tipp a szépséges egészségért

Új célok kitűzésével indítjuk az új évet minden alkalommal. Hogy a fogadalmakat be is tudjuk tartani, válasszunk olyanokat, amilyeneket apróbb lépésekkel sikereket érhetünk el. Ilyen újévi célkitűzésünk lehet az, hogy jobban odafigyelünk az egészségünkre, mert azt tudjuk, hogy az igazi szépség az egészségnél kezdődik!

A túlhajszolt mindennapokban sokszor pont saját magunkról feledkezünk meg. Fogadjuk meg ezért 2019-re azt, hogy jobban odafigyelünk magunkra és az egészségünkre! Az Emlőrák Gyógyításért Alapítvány és azt támogató, a világ legismertebb kozmetikai vállalatainak egyike által közösen elindított Mellünk Egészségéért Védőnői Program keretén belül szakértőink összegyűjtöttek néhány olyan könnyen betartható egészségmegőrző tippet, amelyek pozitív hatással lehetnek az életünkre:

Nem más ember, csak beteg lett…
Szomorú nő, művészi felvétel, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Általában tabutémának számít az emlődaganat ma Magyarországon, pedig lehet, hogy pont beszélgetéssel, odafigyeléssel vagy kellő érdeklődéssel segíthetünk leginkább az e betegségben szenvedő nőnek. Hogyan lehet valódi segítséget nyújtani a környezetünkben élő érintetteknek? Erről kérdeztük Kónya Ilona klinikai szakpszichológust.

Érdemes az újévet egy általános egészségügyi szűréssel kezdeni. Kérjünk vérvételre beutalót a háziorvosunktól, méressük meg a vérnyomásunkat, a vércukorszintünket, vegyünk részt szemvizsgálaton, és látogassuk meg nőgyógyászunkat, fogorvosunkat is. Ezenfelül célszerű tisztában lennünk a családunkban előforduló betegségekkel, ezek jeleivel és rizikófaktoraival. Törekedjünk a betegség kialakulásához hozzárjáruló kockázati tényezők csökkentésére.

A szűrővizsgálatokon kívül érdemes olyan egészségmegőrző szokásokat bevezetni az életünkbe, mint a rendszeres emlő önvizsgálat. Ez havonta csupán néhány percet vesz igénybe, de akár az életünket is megmenthetjük vele. Nézd meg a helyes mell önvizsgálat lépéseit itt.

A mindennapokban ügyeljünk az egészséges táplálkozásra. A telítetlen szénhidrátok és a cukros ételek, italok helyett válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszereket és az alternatív édesítőszereket. Fogyasszunk minél több rostot és táplálkozzunk változatosan. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy mindent szabad ennünk, amit a szervezetünk kíván, de csak mértékkel, nyugodtan jutalmazzuk meg magunkat havonta egyszer egy-egy kalóriadús étellel vagy finom édességgel.

Mozgás, mozgás, mozgás az edzőteremben, Kép: pixnio
Kép: pixnio

Mozgás, mozgás, mozgás! Törekedjünk arra, hogy a rendszeres mozgás is az életünk részévé váljon, főleg akkor, ha ülő munkát végzünk. Ideális, ha naponta 30 percet fordítunk testmozgásra, vagy hetente 3-4 alkalommal elmegyünk sportolni. Testmozgásnak számít egy hosszabb séta is, de ha még nem találtuk meg a tökéletes mozgásfajtát, akkor se adjuk fel. Manapság már rengeteg különleges és élvezetes edzésforma közül válogathatunk, így előbb vagy utóbb biztosan megtaláljuk a számunkra a legmegfelelőbbet.

Ne sajnáljuk az időt az alvásra! Igaz, mindenkinek megvan a maga alvásigénye, de adjuk meg a testünknek a kellő pihenést és próbáljunk meg minden nap 6-8 órát aludni. A nyugodt alváshoz hozzájárulhat, hogy az ágyban már nem használjuk a telefonunkat és nem nézünk tévét.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire káros a szervezetre a dohányzás. Igaz, az erről való leszokás nem a legkönnyebb újévi fogadalmak közé tartozik, de ha sikerül, azt a testünk mindenképpen meghálálja. A füstmentes élet pozitív hatásait már nagyon rövid időn belül tapasztalni fogjuk, egészségesebb és ragyogóbb lesz a bőrünk és a sportolást is jobban bírjuk majd.

5 szokás, amivel akár 10 évvel is tovább élhetünk
Az életmódunk olyan jelentős hatással van az egészségünkre, hogy bizonyos szokások bevezetésével, megváltoztatásával hosszú évekkel tovább élhetünk. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa összegezte a legfontosabb tudnivalókat.

Mérsékeljük az alkoholfogyasztást, ami nemcsak a szervezetünkre van rossz hatással, de a bőrünknek sem tesz jót.

Az egészséges életvitel kialakítása egy folyamat, nem lehet egyik napról a másikra teljes életmódot váltani, de kis lépésekkel bármikor elkezdhetjük.

Bízunk benne, hogy a fenti apró lépésekkel kedvet tudtunk csinálni az egészségesebb életmódhoz és hozzájárultunk az újévi fogadalmak sikeres teljesítéséhez!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Erős hidegfront érkezik – fokozódnak a szívpanaszok!

Erős hidegfront érkezik észak felől: a nyár véget ér, és gyenge fagy is kialakulhat. A markáns változások fokozott…

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…
1 / 1 496

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

Receptek

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!