Facebook hozzászólás

A terhesség három állapota

Nem véletlenül osztják három szakaszra a terhességet – hiszen a trimeszterekben eltérőek az igények! Na de miért? Máshogyan fejlődik a szakaszokban a baba? Akkor mások az igényei is? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu-nak.

Első trimeszter (0-3 hónap)

A zigótából embrió fejlődik, megtörténik a barázdálódás, a szedercsíra és a hólyagcsíra kialakulása, valamint a beágyazódás után a velőcső kialakulása. A méhlepény is ebben az időszakban alakul ki, és a köldökzsinór kapcsolatot létesít a magzat és a méhlepény között. A központi idegrendszer fejlődését átölelő időszak ez.

Mosolygós terhes kismama fekszik, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Láthatjuk, hogy bizony elképesztő sebességgel történnek az események, aminek természetesen hatalmas tápanyagigénye is van. A folsav ebben az időszakban elengedhetetlen, de abból is a szerves, vagyis a folát elnevezésű anyag, hiszen ez sokkal nagyobb arányban hasznosul, és lényegesen kisebb az esélye annak is, hogy a szervezet nem képes beépíteni az anyagot. A vitaminok mellett kiemelten fontos a magnézium, a cink, a réz, hiszen ezek az anyagok gondoskodnak a megfelelő sejtosztódásról, a beágyazódásról, lényegesen csökkentik a vetélés kockázatát. Nem utolsó sorban az anya immunrendszerét is optimális szinten működtetik, mellyel elkerülhetőek a magzatra veszélyes fertőzések is. Persze ebben az esetben is fontos, hogy a –citrát és –glükonát kötéseket keressük, mert a szerves kötések esetében az anyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb!

Koraszülött és császáros babáknál magasabb az ételallergia kockázata?
Az öröklött hajlam mellett külső tényezők is befolyásolják, hogy valakinél jelentkeznek-e allergiás tünetek csecsemő és kisgyermekkorban. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus a Prima Medica Szakmai Napon elhangzott előadásában a megelőzés kapcsán a bélflóra egészségének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Második trimeszter (3-6 hónap)

Érdemes tisztázni, hogy a hónap szerinti bontás a trimeszterek esetében inkább egy egyszerűsítés. A fejlődési szakaszok ugyanis ennyire jól nem behatárolhatóak, néhány napos csúszás elképzelhető. Így a második fejlődési szakasz a12. héttől a 28. hétig tart. Csodálatos benne a 16-18. hét: az anya ekkor már kezdi érezni a magzat mozgását. A belső szervek már kialakultak. Intenzív növekedés jellemzi a magzatot, ezzel igényei is megnövekednek.

– A második fejlődési szakaszban minden szerv és részlet kialakul már, ám még nem mind tökéletes. A magnézium ebben az időszakban is fontos, mert megelőzi a görcsöket, és a méhszáj kinyílását. A vas is kiemelten fontos, hiszen jellemzően a második szakaszra a szervezet raktárai már kiürülhetnek, illetve a fokozott felhasználás miatt a jó minőségű, szerves vasra mindenképpen szükségünk van – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Jó hír, hogy ekkor már eltűnnek, illetve a legtöbb esetben minimum enyhülnek a kellemetlen tünetek, ám megjelenhetnek újak is, mint a lábdagadás, vagy a hátfájás.

Harmadik trimeszter (6-9 hónap)

A harmadik trimeszter a hízás ideje. Természetesen ilyenkor sem áll le a fejlődés, hiszen a tüdő ebben a szakaszban éri el teljes fejlettségi fokát. Ám a baba ekkor hízik a legnagyobb ütemben, ami sokszor az anya számára is megterhelő. Nemcsak azért, mert hatalmasra nő a pocak, hanem azért is, mert a baba „étvágya” növeli a kismamáét is, így ebben a szakaszban a nagyon nagy súlygyarapodás sem ritka az anyukáknál.

Ezt megelőzendő, hogy az ideális keretek között maradjunk fontos a mozgás, és a helyes táplálkozás. A vitaminok kiemelt szerepe ekkor is megvan, ám a B6-vitamin elhagyható. Ekkorra a várandósvitaminok jellemzően már feltöltik a szervezetet ezzel az anyaggal, így nincs szükség a további bevitelre. Ez azért is fontos, mert a pluszban bevitt B6-vitamin növeli az étvágyat, ami hozzájárul a jelentős anyai súlygyarapodáshoz.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…

A fenébe! Magunkra hoztuk a bajt!

Ma már népbetegség, mely nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, ez pedig az ösztrogéndominancia.…
1 / 1 496

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!