Facebook hozzászólás

Alternatív városnézés – Az útikönyveken túl

Egyre több alternatív túra közül választhat, aki úgy dönt, hogy a „hivatalos” turistautak helyett néhány órára inkább elmerül Budapest valódi világában, hogy beszippantsa a helyi levegőt. Céges ajándék vagy csapatépítő program is lehet a néhányórás interaktív városnézés.

A külföldi anyavállalat néhány munkatársa érkezik pár napra. A délelőtti fárasztó tárgyalások után illene őket elvinni a városba, de a kollégák közül senki nem ér rá. És a tudás is hiányzik házon belül egy élvezetes és hasznos idegenvezetéshez.

Az ilyen helyzetekre szakosodott formabontó utazási irodák különleges, alternatív élményeket kínálnak persze nem csak a külföldi turistáknak. A séták vagy különleges járművön – riksán vagy lovas kocsin – megtett utak nem az útikönyvekben szereplő látnivalókról szólnak, hanem a város sokszor még az ott lakók számára is ismeretlen lüktető világába nyújtanak bepillantást.

Városi háttérinfók

 

A túrákból van hosszabb és rövidebb, olcsóbb és drágább. Párezer forintért és akár már két óra alatt is bekukkanthatunk a város egy szegletébe, hogy megismerjük a kapuk felett őrködő kőállatok történetét, az építtetőt, foglalkozását, érdeklődését, családi állapotát, és a kapcsolódó kor szellemét. Az Imagine Budapest csapata például a két és fél órás séta során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejut, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki. A kilenc különböző programban akad szezonális jellegű, gyerekeknek szóló vagy egy különleges történetű épület bejárása.

A Unique Budapest is tematikus budapesti sétákat szervez a külföldieknek, de mint mondják, egyre több hazait is vonzanak az egyedi programok.

– Sokan adják ajándékba a túrákat születésnapra, Valentin napra vagy céges szinten – mondja Szabó Erika, a vállalkozás alapítója.

A kulturális témákat felölelő, többnyire három – négy órás séták rendelésre indulnak. A különböző programok egyike sem az útikönyvekben felsorolt helyszínekre kalauzolja a kíváncsi érdeklődőket. Budapest „hátterét" mutatják be: hintóbeállós kapualjakat, körfolyosós bérházudvarokat, eldugott szecessziós épületeket, amelyeket még a törzsgyökeres budapestiek sem biztos, hogy felfedeztek.

Ebben az interpretációban a Duna parti séta is más. Az idegenvezetők évszámok helyett jellegzetes, hol vicces, hol szomorú történeteket mesélnek az adott korról, környékről és az ott élő emberekről a kívánt nyelven.

Semmi nem kötelező

Aki nem talál kedvére való tematikus sétát, mert a saját szemüvegén át szeretné megismerni a magyar kultúrát, választhat az egyéni programok közül. „Utazási életstílusnak" nevezi például szolgáltatását az üzletembereket és a szabadidős céllal Magyarországra érkező egyéni vagy családos utazókat egyaránt megcélzó öt éve alakult vállalkozás, amely korra és érdeklődésre való tekintettel igény szerint állítja össze a programot. A külföldit – igazodva az időbeosztásához – saját stílusának és érdeklődésének megfelelően kalauzolja valaki a városban, akár egy barát.

– A helyi életben jártas underguide segítségével olyan titkokat fedünk fel, amelyeket csak a helyiek ismerhetnek. Minél több információt kapunk előzetesen az érkezőről, annál pontosabban tudjuk hozzáigazítani a programot, legyen szó a Bazilika megismeréséről vagy éppen egy magyaros vendéglőben elfogyasztott vacsoráról – magyarázza Magyar Vilma a Budapest Underguide egyik alapítója.

A klasszikus érdeklődésű, a soho-kultúra iránt vonzódó vagy a sportos turista mellé személyre szabott kísérőt állítanak. Nincs kötelező program, mégsem marad magára a külföldi egy számára idegen világban.

Van, aki néhány órás városnézésre veszi igénybe az ötletes idegenvezetést, míg máskor egy nemzetközi nagyvállalat ideérkező szakembereinek a szabadidejét koordinálja a csoport. A kínált programok között van interaktív csapatépítő tréning is, ahol a céges résztvevők számtalan érdekes részletet tudhatnak meg a fővárosról vagy bármely magyar tájegységről. A Budapest Underguide szívesen szervez vidéki kiruccanásokat is.

Egy csipet Hungarikum

Ha már az alternatív városnéző programok között tallózunk, muszáj megemlíteni a 2008-ban az Életpálya Alapítvány és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Legígéretesebb fiatal vállalkozója díját elnyert, majd 2009-ben az Európai Bizottságtól európai „jó gyakorlat" címet kapott „nyócker" túrát. A néhány órás szocio-kulturális séta a sajátos hangulatú, nem éppen turistacsalogató mivoltáról ismert 8. kerület titkait tárja fel a csodálatos palota negyed épületeitől a lepukkant gangos bérházakig. A kalandozás során kiderül az is, hogy mely híres magyar írók, költők, születtek, nevettek, sírtak, alkottak az ódon házak falai között, milyen történelmi fordulópontok helyszíne volt a Józsefváros. Az egyetlen csupán egy kerülettel foglalkozó hazai turisztikai vállalkozás honlapján olvasható az alapítók missziója: megosztani a kincseket, amire rátaláltak; újraélni a múltat és összekötni a jelennel. „A túráink célcsoportja, aki életkortól és származástól függetlenül nyitott arra, hogy a város mellé ne csak egy pipát tegyen, hanem városi élményt is szerezzen budapesti utazása során", nyilatkozta egy interjúban Baglyas György, a Budapest Beyond Sightseeing egyik kitalálója, túravezetője.

Szigetesekre hajt az Uniquebudapest
A Uniquebudapest – nevéhez méltóan – egyedi kincskereső idő- és térutazásokat szervez a Sziget vendégei számára Budapest belvárosában, illetve a fesztivál helyszínén, az Óbudai Szigeten. Két bulizás között a magyar és külföldi fiataloknak olyan urbánus kalandokban lesz részük, amit még biztos nem próbáltak.
A Budapest Code, a Da Vinci Kód mintájára felépített titokzatos, misztikus kincskereső játék a pesti Belváros legérdekesebb pontjain. A résztvevők kalandos utazáson vesznek részt a kontinens legpatinásabb földalattiján, nyomokat keresnek körgangos, „tipikus pesti" bérházakban, kipróbálják a város legkreatívabb bringáját. Mindeközben kriptexek, anagrammák, QR kódok könnyítik (vagy nehezítik) meg a dolgukat. És nem mellékesen sok érdekes információt tudnak meg a városról, ahol fesztiváloznak!
A „kincses Sziget" játék során egy kincsesládába rejtett fantasztikus nyereményt kell megtalálniuk a játékosoknak. Öt napon keresztül napi egy, egyszerűen megoldható rejtvény, próba, feladat várja a bátor kincskeresőket. Az ötödik nap pedig az ügyes, és szerencsés nyertesé lesz a főnyeremény!

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…

Ég veled, mobil! Most nincs olvasás!

Sokan csak most jutnak odáig, hogy végre szabadságra menjenek. A rég áhított utazás azonban többekben félelmet…
1 / 1 491

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!