Facebook hozzászólás

FOGAMZÁSGÁTLÁS

Amit tudnod kell az esemény után

Ha a szexuális együttlétkor nem megfelelően (vagy egyáltalán nem) védekeztetek, a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében az egyetlen megoldás a sürgősségi fogamzásgátlás, más néven az esemény utáni tabletta. Sokan kellemetlennek érzik, amikor be kell szerezniük, pedig kifejezetten fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb hozzájussunk a tablettához!

Szerelmeskedők sötétben, Kép: IUB Rézgyöngy
Kép: IUB Rézgyöngy

Mikor kell bevennem a tablettát?

Magyarországon jelenleg kétféle tabletta van forgalomban. Az egyik esetben a tablettát az aktust követő 72 órában kell bevenni, míg a másik tablettát 120 órán belül. Itt fontos megjegyezni, hogy a 72 órás tabletta hatékonysága az eltelt idővel párhuzamosan csökken, tehát célszerű minél hamarabb beszerezni.

Óra rózsaszín és kék hátlappal, Kép: IUB Rézgyönyg
Kép: IUB Rézgyöngy

Mennyire hatékony?

A sürgősségi tabletta – ha időben alkalmazzuk – 90%-os hatékonysággal segít a nem kívánt terhesség megelőzésében. A tabletta egyszer hat, így lényeges, hogy minden rizikósabb helyzet után bevegyük. Persze a legjobb az, ha eleve elkerüljük az ilyen fajta „baleseteket”. Fontos megjegyezni, hogy az óvszeren kívül semelyik fogamzásgátlási eszköz nem véd a nemi úton terjedő betegségek ellen, így a sürgősségi tabletta sem!

Mennyibe kerül?

Magyarországon a sürgősségi fogamzásgátlók 4000-7000 Ft közötti áron érhetők el.

Malacpersely, semleges, Kép: IUB Rézgyöngy

Hogyan hat?

Az esemény utáni tabletták a hagyományos fogamzásgátló tablettáknál lényegesen több hormont tartalmaznak. A tabletta úgy fejti ki hatását, hogy meggátolja a tüszőrepedést (ovulációt), illetve előidézhet méhnyálkahártya leválást is, mely megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Tabletta bevétele, semleges, Kép: IUB Rézgyöngy
Kép: IUB Rézgyöngy

Fontos kiemelni, hogy bár a baj bekövetkeztekor magas hatékonysággal képes orvosolni a problémát, az esemény utáni tabletta magas hormontartalma miatt nagymértékben felborítja a női hormonháztartást cikluszavarokat és menstruációs problémákat eredményezve. Ennek okán semmiképpen nem szabad fogamzásgátlóként használni, bár nem is érné meg, hiszen lényegesen drágább. Ma már szerencsére az óvszeren és a fogamzásgátló tablettákon kívül számos más fogamzásgátlási módszer közül is választhatsz.

Létezik például 99 %-os védelmet adó is, aminek egyik fontos tulajdonsága, hogy sürgősségi fogamzásgátlóként is működik! Amennyiben a védekezés nélküli együttlét után 5 napon belül felhelyezik, 99,9%-kal csökkenti a teherbeesés esélyét, ezután pedig akár 5 éven át kifejti fogamzásgátló hatását.

Diplomás negyvenes szinglik vitték a prímet

Szív-a-számítógép-gobjai-közt, Kép:pixabay
Kép: pixabay

Tíz vagy akár öt évvel ezelőtt a hazai társkereső weboldalakon zömében a fiatalabb, huszon- és harmincéves korosztály kereste párját. Ez mára gyökeresen megváltozott, és nemcsak számosságában, de már aktivitásban is a negyven felettiek vették át a vezetést

Milyen mellékhatásai vannak az esemény utáni tablettának?

A leggyakoribb mellékhatások a szédülés, a hányinger és az émelygés, de előfordulhat alhasi görcs és hüvelyi vérzés is. A tablettának azonban nincsenek hosszú távú mellékhatásai.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk…
1 / 1 492

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!