>
Facebook hozzászólás

LOMBIKPROGRAM ELŐTT

Az áldott állapot a sperma minőségén is múlik!

Azoknak a pároknak, akiknek orvosi segítségre van szüksége a családalapításhoz, a legtöbbször csak a lombikprogram lebeg a szeme előtt. Mikor azonban bekerülnek a rendszerbe, akkor szembesülnek azzal, hogy mielőtt a beültetésre sor kerülne, a legtöbbször bizony egy sor inszemináción is át kell esni. És ezekben az esetekben is létkérdés, hogy a férfi spermája milyen minőségű. A részletekről Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember mesél.

Mi az inszemináció?

Ez a művelet a petesejt “in vitro” megtermékenyítése előtti lépéssor. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a férfitől vett spermamintát javítják fel, és mesterségesen juttatják a méhbe, azt remélve, hogy a javított anyag képes lesz elvégezni a teendőjét.

Sok esetben ugyanis nem, vagy nem csak a nők szervezetében adódik probléma, mely a családalapítás útjában áll. Ma már tény, hogy a meddő párok esetében csupán 40%-ban tehetőek felelősség a nők a problémáért. 40%-ban a férfiak oldalán jelentkezik a gond, míg 20%-ban más tényezők befolyásolják a családalapítást.

Terhesség, Kép: PParchív
Kép: PParchív

Sajnos az is jól lekövethető, hogy romlik a férfiak spermaminősége és mennyisége napjainkban, illetve előre lehet jelezni a szomorú jövőt is. Mostanra ugyanis a néhány évtizeddel ezelőtti 200 milliós alap spermaszám jelentősen lecsökkent. Akkoriban 100 millió spermium/ml volt a határ, melynél az orvosok a meddőség felé húztak. Mára ez a szám bizony 20 millióra csökkent, mivel az átlag spermaszám is 60 millió körül alakul. Ez a csökkenő trend pedig azt is jelenti, hogy a családalapítás is egyre nehezebb.

Használhat az inszemináció?

Sok esetben igen, így pedig elkerülhető a lombikprogram, melynek során a nők 80-100 injekciót kénytelenek elviselni, melyek bizony hormonok, ezért pedig erősen próbára teszik a szervezetet – mondja Ratkó Tünde.

Ahhoz azonban, hogy az inszemináció hasznos lehessen mindenképpen figyelni kell a férfiakra is. Bár a szakemberek javítanak a sperma minőségén, a mennyiségét nem tudják befolyásolni, és mi magunk is tehetünk azért, hogy az esélyeinket jelentősen megnöveljük!

Nem biztos, hogy igazi férfi, aki olyan, mint Adonisz

Vénusz és Adonisz, Titian, Kép: wikimedia
Vénusz és Adonisz, Titian, Kép: wikimedia

Kisportolt testű, jóképű, sikeres az ideális férfi, és persze rendelkezik azokkal a tradicionálisan szükséges adottságokkal, melyeket a nők keresnek, köztük a termékenység. Azonban a szépségideál hajszolása ez utóbbiban kárt tehet. Hogy miért vagy hogyan? Arról Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember mesél.

A sperma minőségi – és mennyiségi – javítása a megfelelő vitaminok és tápanyagok adagolásával lehetséges. Ezt azonban már azt megelőzően is megtehetjük, hogy egyáltalán a lombikprogram közelébe kerülnénk.

Mennyiség és minőség

Mind a mennyiségen, mind a minőségen képes javítani – méghozzá sok esetben jelentősen – a megfelelő vitaminkészítmény. A hangsúly a megfelelőn van, mivel ahhoz, hogy valóban eredményes lehessen a tápanyagpótlás, figyelni kell a bevitt anyagok kémiai kötéseire is. Itt fontos, hogy biológiailag aktív, szerves kötések legyenek (-citrát; -glükonát), mivel így a hasznosulása az anyagoknak akár 80%-kal is jobb. Emellett fontos a komplexitás, mivel az egyes anyagok javítják mások beépülését a szervezetbe.

Hogy ez miért fontos? Sok olyan férfi van, akiknek a spermaszáma a “megfelelő” kategóriába esik, mégsem sikerül a családalapítás. Ennek oka, hogy a számok csak az egyik oldal, a minőség legalább ilyen fontos. A sperma minősége a spermiumok morfológiájában, a mozgásukban, életképességükben mutatkozik meg. A nem jó minőségű sperma bár alapvetően képes a megtermékenyítésre, sajnos jelentősen megnöveli a genetikai betegségek kockázatát, illetve a vetélés és koraszülés lehetőségét is!

A szervezet felkészítése a családalapításra így egyrészt messze nem csak a nők feladata, másrészt jól látható, hogy előre kell gondolkodni, és már a tervezési időszakban megkezdeni a tápanyagok adagolását, legkésőbb ekkor érdemes áttérni az egészséges életmódra, és a rendszeres mozgásra is. Ez a három összetevő ugyanis sok esetben megadja azt a lökést, ami a boldog család létrejöttéhez szükséges.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 164

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!