Facebook hozzászólás

Az önbizalom alapja az empátia

A saját és mások érzéseivel szemben tanúsított empátia, ami saját magunk és mások szeretetéhez vezet, az önbizalom alapja. Az empátia és a szeretet a pozitív gondolatok és érzések szilárd forrása.

Az önbecsülés nem azon múlik, hogy kik vagyunk, mit csinálunk, mink van, és hogy mások mit gondolnak rólunk. Ha az önbecsülésünk rendben van, akkor az önbizalom már jön magától.

Az önbizalom alapja abbéli hitünk, hogy birtokában vagyunk a céljaink eléréséhez szükséges motivációnak, tudásnak és képességeknek. A legmagasabb rendű önbizalom az, ha úgy érezzük, hogy motivációnk és képességeink révén bármilyen helyzetből képesek vagyunk tanulni. Az empátia és a feltétel nélküli ön-szeretet jelenti az élet minden területén jelen levő önbizalom alapját.

Az önbizalom hiányát gyakran az okozza, hogy a múltban valamilyen téren kudarcot vallottunk. A kudarc azt jelenti, hogy nem értük el a célunkat. Saját magunk lehangolásával és a túl erős önkritikával azonban nemcsak azt érjük el, hogy rettenetesen érezzük magunkat, de hosszú távon terméketlenné és működésképtelenné is válunk miatta.

Még ha az önostorozás rövid távon néha motiváló is lehet egyes embereknél, hosszútávú motivációs hatása majdnem mindig negatív. A legtöbb ember számára még rövidtávú hatása se vezet fejlődéshez.

A pozitív technikák sokkal jobban működnek. Ennek ellenére sokan nem tudják, hogyan motiválják magukat pozitív hozzáállással – különösen, ha a családjuk nem segített ennek elsajátításában.

Az egyik legjobb technika, ha célként a tanulást és fejlődést tűzzük ki, mivel ebben az esetben soha nem szembesülhetünk kudarccal. Nem számít, ha egy adott célt nem értünk el egy helyzetben, mivel tanultunk belőle.

Forrás: How do we get self-confidence?,  http://www.csulb.edu   

BB.   

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne csak a cica bajszán csillogjon

A tej- és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot…

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására…
1 / 1 505

Receptek

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!