Facebook hozzászólás

Egészséges a szíved? Honnan tudod?

Hogyan tartsuk kordában a vérnyomásunkat, és hogyan kerüljük el a szívre és az érrendszerre leselkedő veszélyeket? Honnan tudjuk meg, hogy túlsúlyosak vagyunk-e, valamint mit együnk, és hogyan készítsük el? A kérdésekre adott válaszok adják a kezünkbe az egészséges szív titkának kulcsát.

Nagyon fontos az ideális súly. Ha túlsúlyosak vagyunk, próbáljuk csökkenteni kilóinkat, és ez a kórós elhízásban szenvedőkre is érvényes. A Body Mass Index, azaz a Testtömegindex megmutatja, hogy nem kívánt zsírpárnáink még a normál testalkat kiegészítői, vagy már az elhízás jelei. A testtömegünket (pl. 60 kiló) osszuk el a testmagasságunk (pl. 1,7 méter) méterben mért négyzetével (tehát 1,7 x 1,7). Ha az eredmény 25 alatt van, akkor testsúlyunk normális, 25 és 30 közötti érték túlsúlyról, 30 fölötti pedig elhízásról tanúskodik.

A túlsúly megnehezíti a szív működését, ugyanis ha többet eszünk, mint amennyit a szervezetünk fel tud dolgozni, nagy adag zsír és koleszterin halmozódik fel bennünk, ami növeli a vérnyomást, és így alaposan megdolgoztatja a szívet.

Lehet, hogy elcsépeltnek tűnik, de a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás és a túlzott pszichikai-fizikai stressz csökkentése nagyba hozzájárul a szív és az érrendszer fitten tartásához.

Ha probléma van a vérnyomásunkkal, akkor nem árt rendszeresen mérni, hogy épp hogy áll, és a mért értékeket feljegyezni magunknak. Ha vesebajban vagy cukorbetegségben szenvedünk, akkor figyeljünk rá, hogy a nyomás érték mindenképp 140/90 mmHg, vagy ennél még kevesebb, 130/80 mmHg alatt legyen! A vércukorszintünk ne legyen nagyobb, mint 110 mg/dl!

Figyeljünk az étrendünkre! Együnk sok kalciumban gazdag zöldséget, például brokkolit, spenótot, káposztaféléket, és a napi só fogyasztásunk ne legyen több 2-3 grammnál. Az alkohollal is csínján bánjunk! A 30 gramm/nap limitnek egy pohár bor pontosan megfelel.

Főzéshez használjunk mindig olíva olajat, és a fritőzt cseréljük le olyan módszerekre, mint a párolás, a sütés és a grillezés. Ha lehetséges, fogyasszunk friss, vagy fagyasztott ételeket a tartósított termékek helyett.

Hetente legalább kétszer-háromszor együnk halat, és a vörös húsok helyett válasszuk inkább a fehéreket, valamint ne fogyasszunk kettőnél több tojást hét nap alatt.

Nem kell tehát megszakadni, szigorú diétáknak alávetni magunkat, és élsportolóvá válni ahhoz, hogy formában tartsuk a szívünket. Csak egy kis figyelem ráfordítást igényel, ami később minden kétséget kizáróan megtérül!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Tökéletes házi elixír

Házi csodánk fogyasztása reggel és este ajánlott, illetve, ha módunkban áll, akkor a főétkezések után, vagy közben,…

Fellapoztuk Gyuri bácsi naptárát

Márciusra is jutott egy gyógynövény a bükki füvesember naptár naptárjában. Gyuri bácsi különleges…
1 / 1 475

OTTHON

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…

4+1 tipp a tökéletes porszívóhoz

Csak akkor tudod meg, milyen nagy feladat porszívót vásárolni, amikor éppen te magad is benne vagy − akár egy…
1 / 345

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!