Facebook hozzászólás

Ez a hosszú élet titka: menj fogorvoshoz!

másik leggyakoribb oka a fogkőhöz köthető ínygyulladás és egyéb fogágybetegségek. A szakemberek szerint a szájhigiénével és a fogakkal való foglalkozás nemcsak a szájüregi egészségünk miatt kiemelten fontos, hanem az életünket is meghosszabbíthatja. 

Ne csak esztétikai és szájüregi egészség szempontjából legyen fontos a fogakkal való foglalkozás, hanem váljon a napi rutin részévé! Nagyon sok egyéb szervrendszeri megbetegedéssel is összefüggésben lehet ugyanis az, hogy valakinek milyen a száj- és fogazati állapota.

Fogmosós pasi, Kép: dental
Fogmosós pasi, Kép: dental

A nagy mennyiségű fogkő, vagyis a fogakon lévő megkövesedett baktériumtelepek például jelentős terhet rónak az immunrendszerünkre, hiszen a véráramot folyamatosan baktériumokkal szórják.

– A szájhigiénével kapcsolatos hírek, reklámok jelenleg leginkább a fogszuvasodás megelőzésére koncentrálnak, pedig a fogkő eltávolítása is ugyanilyen fontos. Ha például valakinek kardiovaszkuláris betegsége van – ami jelenleg a világ vezető haláloka -, akkor a fogkövekben lévő nagy mennyiségű baktérium a halálos szövődmények valószínűségét akár negyvenszeresére is növelheti. Erről azonban keveset beszélnek, és a fogkő eltávolítására sem minden szakember fordít kiemelt figyelmet. Pedig ezzel az egyszerű, ám annál látványosabb eredményt hozó beavatkozással szinte fellélegzik az immunrendszer, és évekkel meghosszabbíthatjuk vele a páciens életét – mondta el Dr. Radánovics-Nagy Dániel fogorvos, fogászati szaktanácsadó, a Dental World Nemzetközi Fogászati Konferencia és Kiállítás Szájhigiénés és Prevenciós Kongresszusának programfelelőse.

Az október 11. és 13. között a Hungexpón megrendezendő esemény – amellett, hogy a közép-kelet európai régió legnagyobb fogászati szakrendezvénye – nemzetközi szinten is kivételes, hiszen egyszerre szakmai kongresszus és kiállítás, emellett számos workshopon is részt vehetnek a szakemberek, és élő operációkat is megtekinthetnek.

Miért probléma egy letört fog?
A fogak számos ok miatt megrepedhetnek, letörhetnek, amit mindenképpen orvosolni kell. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa a törés okait és a kezelési lehetőségeket veszi számba.

A rendezvény szervezői missziójuknak tekintik, hogy a szakma nyisson a szélesebb közönség felé, és a szájhigiénével és prevencióval kapcsolatos tudnivalókra ráirányítsák a lakosság figyelmét.

– A legfontosabb az lenne, ha félévente, évente mindenki eljárna a fogorvosához kontrollra. Ennyi idő ugyanis nem elég ahhoz, hogy komolyabb elváltozás kialakuljon. Ha ezt azonban nem teszik meg, s megtörténik a baj, az sokkal több időbe, pénzbe és fájdalomba fog kerülni. Tehát ne csak akkor járjunk fogorvoshoz, amikor már baj van – hívja fel a figyelmet Dr. Radánovics-Nagy Dániel.

És hogy a rendszeres, helyes technikájú fogmosás mellett mi az, amivel a legtöbbet tehetünk fogaink egészségéért? A szakember a fogselyem használatára hívja fel a figyelmünket, amivel a fogközöket lehet megfelelően kitisztítani. A fogmosás hatékonysága ugyanis a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb hetvenöt százalékos lehet, az egymás felé eső felszínekről kizárólag fogselyemmel lehet a szennyeződést eltávolítani.

(Forrás: dentalworld)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!