>
Facebook hozzászólás

Ezt jelentheti, ha kopasz a pasid

A férfiak egyik legrettegettebb hajviselete az, amit régebben a szerzeteseknek vágtak: kopasz fejtető. De a szerzetesekkel ellentétben, ha ez magától alakul ki, akkor az egész fejtetőről eltűnik a haj, és csak a tarkó és halánték részeken marad belőle. Furcsa, de a hajhullással együtt sokszor olyan tünetek is jelentkeznek, mint a fáradékonyság, vagy a meddőség, így a hajkorona elvesztését sem szabad félvárról venni! Ratkó Tünde szülésznő elmondja, mi állhat a háttérben?

Férfias hajhullás

A férfiakra jellemző hajhullást androgen alopecia néven ismeri a tudomány. Ez a jellegzetes kopaszodás, mellyel a férfiak közül minden ötödik találkozik, csak nehezen kezelhető. Oka ugyanis genetikai eredetű, és a hajhagymák hormonérzékenységével áll összefüggésben. Sajnos sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet, de a mértéke jelentősen csökkenthető.

Kopasz pasi tóparton, egy padon, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A más típusú hajhullások esetében rendszerint könnyebb a helyzetünk. Ilyenkor vagy valamilyen betegséggel állunk szemben, vagy egyszerűen tápanyaghiányról van szó. A hajhullás is csak egy tünet, így érdemes figyelni más jelzésekre is. Igen gyakori, hogy a körmök is károsodottak, illetve a férfi hajlamosabb a betegségekre. Sőt, a meddőség kialakulása sem ritka. Napjainkban minden negyedik pár ezzel a problémával is kénytelen szembenézni, és mára 40%-ban az erősebbik nemnél vannak akadályai a családalapításnak – mondja Ratkó Tünde.

A hajhullás hátterében állhat hormonális tényező is, mely szintén a tápanyaghiány következtében kialakuló gond. Ráadásul ekkor a hajhullás a legkisebb gondunk, hiszen a hormonális folyamatok beleszólnak a szexualitásba, a közérzetbe, a teljesítménybe, vagy éppen a termékenységbe is!

Tápanyaghiány?

Hogyan lehet valaki tápanyaghiányos, ha rendszeresen eszik? És ha még többet is, mint kellene? Hiszen mindent bejuttat a szervezetébe, amire csak szükség van! Vagy mégsem? Az élelmiszerek beltartalma ebből a szempontból kulcskérdés. Ha ugyanis tömegtermelésben termesztett élelmiszerekről beszélünk, akkor azok beltartalma – vagyis vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalma – erősen csökkent ahhoz képest, amivel nagyszüleink találkozhattak. A csökkenést pedig nem szabad félvárról venni, hiszen komoly következményei vannak.

Itt kezdődik az atyai gondoskodás
Minden szülő, vagy leendő szülő egyik rémálma, hogy gyermekének genetikai rendellenessége lesz. Ennek megelőzésére az édesanya nagyon odafigyel a terhessége alatt önmagára, ez természetes. De mi a helyzet az apával? A kérdésben Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Az életünk felgyorsult, az ételeink tápanyagtartalma lecsökkent, és a külső, romboló tényezők – mint a stressz − száma megnőtt, ami a testet cselekvésre kényszeríti. A tápanyaghiányos állapot nem feltétlenül jár betegséggel. A szervezet ugyanis minden erejével azon van, hogy a működését a lehető legjobban segítse. Ha azonban nincs elég tápanyag, azokat a funkciókat engedi el elsőnek, amik nem szükségesek az életben maradáshoz. A hajkorona ilyen, de ide tartoznak a jó fogak, az erős koncentrációs képesség, vagy éppen a szaporodási funkciók.

Tegyünk ellene!

A mozgás egyike azoknak a lépéseknek, amikkel megelőzhető a tápanyaghiányos állapot. A másik összetevő nyilván a megfelelő mennyiségű tápanyag, de ez már nehezebb dolog. Az élelmiszerekből fedezni a szükségletet, pláne visszatölteni a raktárakat nagyon nehéz. Nem véletlen, hogy olyan sok vitaminkészítménnyel találkozhatunk, és hogy ma már a szakemberek is javasolják a szedésüket – főleg ha problémánk van, vagy családot szeretnénk.

Férfibajok kendőzetlenül
Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a hiánybetegségek bizony a férfiakat is érinthetik. Ráadásul erősen, és sokszor nagyon hasonló következményekkel, mint a nők esetében. Megoldás azonban erre a problémára is van, de tenni kell érte!

De a készítmények sem egyformák, így természetesen a hatékonyságuk is erősen eltérő. A szervezet a biológiailag aktív anyagokat képes a leginkább hasznosítani. Ez olyan kötési formákat jelent, melyeket a szervezetnek nem kell átalakítania, hanem az így bevitt anyagokat képes hasznosítani, azokból másokat létrehozni. Ezek a kötési formák praktikusan a citrátok és glükonátok. Ezekből akár 80%-kal is hatékonyabb a felszívódás, míg például a karbonátok esetében siralmasan alacsony a hasznosulási arány. Ugyancsak a felszívódás eredményességét növeli, ha komplex, sok összetevős készítményt használunk, mivel az egyes anyagok (pl.: vas – C-vitamin, réz-cink, kalcium – D-vitamin) segítik a másik felszívódását, hasznosulását.

(Forrás: ratkotunde.hu)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

HÍREK

1 / 1 161

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!