Facebook hozzászólás

Fújhatod, ha folytatod

A dohányzás kifejezetten káros hatásairól nagyon sokat lehet olvasni. Ma már az is tény, hogy a férfiak esetében a bagó a nemzőképességre is rányomja bélyegét, de a hölgyek sem lehetnek nyugodtak, a cigaretta esetükben is gátló tényezője lehet a családalapításnak! Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segít nekünk és a ratkotunde.hu -nak.

Életmód

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az ember életmódja mekkora hatással is van az egészségére. Az életmód alatt azonban nemcsak az egészséges táplálkozás, és a mozgást kell érteni. Ide tartoznak azok a külső tényezők is, melyekről tudjuk, hogy nem tesznek jót, de arra gondolunk: ennyi még belefér.

Cigiző fiatalember, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A dohányzás egyike a kézlegyintéssel elintézett tételeknek, ráadásul a helyzete is különleges. Amíg az elhízást, vagy a stresszt a modern társadalom sohasem tartotta sikkesnek, addig a dohányzással más a helyzet. A kezdetekben kampányoltak is mellette, hiszen a hölgyek kezében fallikus szimbólum, így a bagó kifejezetten szexis lett. A rosszfiúk számára szintén elengedhetetlen kellék volt a cigi, a motor és a bőrdzseki mellé. Ma már tudjuk, hogy káros, és kampányolunk is ellene, de a szexisség sokszor megmarad a tudatban, és azt igen nehéz kiirtani.Pedig a dohányzás káros, ráadásul nem is csak a tüdőre. Érösszehúzó hatása miatt a szaporító szervek kapillárisai is érintettek, mely összességében gátolhatja a fogantatást.

A cigi a mumus?

Azt azért érdemes tisztázni, hogy nem a cigaretta a mumus, vagyis a meddőséghez egyáltalán nem jelent egyértelmű és egyenes utat az, ha valaki bagózik. Ugyanakkor a „külső tényezők” együttesen már nagyon számottevő változásokat képesek elindítani – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A stressz, az ülőmunka, a bagó, az elhízás, stb. – egyesével sem éppen kellemes dolgok, de többet összeadva már olyan károkat okoznak a szervezetben, amikkel számolni kell.

Mióta füstölgünk? … És minek?
A nemzetközi Füstmentes Nap célja, hogy minden november harmadik csütörtökén egyetlen napra minden dohányos letegye a cigarettát. Az eredeti ötlet 1971-ből, Massachusetts állam kormányzójától származik, amelyet néhány évvel később az Egészségügyi Világszervezet is magáévá tett és nemzetközi nappá nyilvánított.

A hatások kompenzálhatók

Első lépésben a cigarettáról mindenképpen érdemes lemondani. Ha a fogantatás sikeres is, akkor is káros hatással van a magzatra, már az első pillanatoktól kezdve. A nikotin ugyanis befolyással van azokra a csírasejtekre, melyekből később a petesejtek, vagy a spermiumok lesznek. A hatás pedig romboló, így a dohányos édesanya – aki nem tudatosan előre tervezte a várandósságát, vagyis nem tehette le időben a cigit – sajnos hozzájárul a gyermeke nemzőképességének romlásához, esetleges meddőségéhez.

A további kompenzációban a tápanyagpótlás játszik szerepet, melyre ma már a szakemberek jelentős többsége várandósvitamin szedését javasolja. A biológiailag aktív, szerves anyagokkal (cink-citrát, réz – glükonát) rendelkező készítmények valódi támogatást képesek nyújtani, abban az esetben, ha figyelembe veszik az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is. Segítségükkel a negatív hatások egy jó része semlegesíthető, így növelni lehet a várandósság kialakulásának valószínűségét.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Lassíts!
Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben viselhető feszültség? A menedzserbetegség kiváltó okai nemcsak a közép- és felsővezetőket érintik, a népesség jelentős része is küzd velük. A tünetek jellemzően a pihenés, regenerálódás hiánya miatt jelentkeznek. A legtöbben azonban nem tesznek ellene semmit, pedig a krónikus stressz fokozottan igénybe veszi a szervezetünket, immunrendszerünket, ezzel megágyazva a különböző megbetegedéseknek. De pontosan honnan tudhatjuk, hogy menedzserbetegségről van szó, vagy esetleg még pihenéssel is orvosolhatók a problémáink?
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szoftverzavar az agykérekben

Rendkívül gyakori tünet nálunk a fülzúgás. Prof. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze szerint…

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…
1 / 1 492

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!