Facebook hozzászólás

Így füstölöd el gyereked egészségét

Nagyon sok férfinél derül ki, hogy terméketlen. Ma már a meddő párok majdnem felénél a férfi oldalán keresendő a gond! Ezt pedig tovább súlyosbítja az a tény, ha az apa DOHÁNYOS! Ratkó Tünde szülésznő mondja el, milyen kárt pokozhat egy dohányos apa, ha mégis összejön a baba. 

Dohányzás és sperma

Sajnos a dohányzás erősen romboló hatásait hiába ismerjük, ez többnyire nem gátol meg bennünket abban, hogy a cigaretta füstjét tovább élvezzük. Pedig nagyon nem kéne, mivel amellett, hogy a saját egészségünket romboljuk, a termékenységünkre is rányomhatja a bélyegét a szenvedélyünk.

Cigarettázó férfi, Kép: pixabay
Kell ilyen apuka? Kép: pixabay

A férfiak esetében a nikotin érösszehúzó hatása hosszabb távon a merevedési zavarok melegágya lehet. Ezen felül a dohányfüst roncsolja a spermiumokat, mind minőségüket, mind számukat tekintve. Ebben pedig amúgy sem áll túl jól az erősebbik nem. Az utóbbi években ugyanis a sperma minősége és mennyisége is romlásnak indult a statisztika szerint. A dohányzás ugyanis a stressz és az életmód hatására amúgy is lecsökkent spermaszámot további 15-20%-kal zsugoríthatja.

Jön a baba

Ha a dohányos édesapa mégis “célba juttatja katonáit”, akkor sincsen nyert ügye. A dohányzás ugyanis – mint azt írtuk – hatással van a sperma minőségére is. Sok esetben a spermiumok életben maradnak ugyan, és a mozgásuk is megfelelő, vagyis a megtermékenyítés is létrejöhet. Azonban a dohányzás károsíthatja a spermiumban található DNS-láncot, ezzel pedig megnöveli mind a vetélés, mind a koraszülés, mind pedig a genetikai rendellenességek kialakulásának valószínűségét – teszi hozzá Ratkó Tünde.

A hatást kivédeni is igen nehéz, hiszen ahhoz, hogy a nikotin, és más káros anyagok kiürüljenek a szervezetből, akár évekre is szükség lehet, mivel sok ilyen anyag a zsírban raktározódik el, vagyis mozgás hatására újra felszabadul. Mindenképpen érdemes azonban legalább három hónappal a baba tervezése előtt letenni a cigit az édesapának, hiszen a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata 74 nap körül van, vagyis így egészségesebb spermákra tehet szert.

A hatások kompenzálása

Nemcsak a dohányzás, hanem a stressz, a mozgáshiány és a mindennapos rohanás is károsan hat ránk, és sajnos a termékenységünkre is. ma már szinte nincs is olyan kismama, aki ne szedne valamilyen várandósvitamint, de egyre többen ismerik fel a szükségességét annak is, hogy a férfiak szervezetét is támogassák a megfelelő készítménnyel.

Esetükben is komplex összetételű termékkel érdemes próbálkozni. Hiába olvassuk, hogy egy-egy anyag mennyire eredményes a spermaképzés serkentésében, egyedül rendszerint nem olyan hatásosak. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását, és a komplex készítmény az egész folyamat támogatására alkalmas. Fontos továbbá az is, hogy az anyagok milyen kötési formában vannak jelen. Ennek a felszívás, hasznosítás oldaláról van jelentősége. Egy biológiailag aktív, szerves formájú anyag (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, szemben egy biológiailag inaktív kötési formával (pl: kalcium-karbonát).

(Forrás: ratkotunde.hu)

KELL A SZŰRÉS!

Már a fiatalokat is támadja a vastagbélrák

A végbél- és a vastagbélrák az összes rosszindulatú daganat 15%-át teszi ki. Gyakorisága a civilizált országokban egyre nő. Magyarországon férfiaknál a második, nőknél a második-harmadik daganatos halálok, ezzel világelsők vagyunk. A vastagbélrák az esetek többségében évek alatt alakul ki, korai stádiumban még nagy eséllyel gyógyítható, ezért is fontos 50 év felettieknek a szűrés. Prof. Dr. Banai János, a Duna Medical Center gasztroenterológiai részlegének szakmai konzulense szerint rengeteg megbetegedést meg lehetne előzni, ha többen járnának vizsgálatra, és ha az emberek jobban hinnének a daganatos betegségek gyógyíthatóságában.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…
1 / 1 495

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!