Facebook hozzászólás

Internetpszichológia. Kóros függőség?

Mint a pszichés működéseket potenciálisan károsító emberi tevékenység, az internethasználat is a pszichiáterek/pszichológusok figyelmének homlokterébe került. A szakembere szerint heti húsz óra fölött már kóros függőségről beszélhetünk.

A legtöbben azért aggódnak, mert szerintük az internet szociális izolációhoz vezet, a valódi, hús-vér emberi kapcsolatok elveszítése által. A kóros internethasználatot leírták addikcióként, kompulzív magatartásként, az impulzuskontroll zavaraként vagy kísérő tünetként. Egyelőre kevés megbízható vizsgálat született, és ez magyarországi viszonylatban is igaz.
Négy éve kezdett szerveződni az a magyar pszichológusokból és szociológusokból álló öttagú kutatócsoport, amelyik az internet-függőséggel kívánt foglalkozni. A norma szerint a heti 8-20 óra internetezés számít normál mennyiségnek, az e fölötti időtartamok kórósnak mondhatóak, és szociális izolációhoz, depresszióhoz, a testi-lelki egészségi mutatók romlásához vezetnek.

Mára kiderült – ahogy azt egyébként sejteni lehetett -, hogy a fiatalok neteznek a legtöbbet, a függők nem ritkán napi 3 óránál is többet. 4 csoport kristályosodott ki a felmérés végére: a minta 71%-a volt egészséges, 11%-a úgynevezett öngyógyító internetező (a net adja meg a választ problémáikra, pl. társkereső), 12%-a impulzus kontrollzavarban szenvedő, és 6%-a függő.

A függők többnyire férfiak, 20 év alattiak és munkára ritkán használják az internetet. Az impulzus kontrollos csoport internetes tevékenysége játékra és multimédiás chat-re korlátozódik, ők 21 és 31 év közöttiek. A pszichológia teszt alapján az is bebizonyosodott, hogy a függők 14%-ának súlyos pszichés problémája, 21 %-nak evés problémája, 19%-nak pedig más függősége is volt már életében. Azok között kevesebb a függő, akik már régóta használják a világhálót, sokkal inkább az “újoncok” kapják meg ezt a betegséget. A fiatal nemzedék otthonosan mozog a világhálón, az idős viszont nem, előbbit net-nemzedéknek is hívják.

A net-nemzedékből kerülnek ki a függők, akik általában divatoznak és függnek a mindenkori trendektől, nem tudják kontrollálni azokat, valamint azok, akik szociálisan sikeresek internetes tevékenységük révén. Az internet függőket a leghatásosabban pillanatnyilag magatartás-terápiával lehet kezelni, szélsőséges esetben a gyógyszeres kezelés is elképzelhető.

(d. g.)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!