Facebook hozzászólás
194

Jobb, ha ma csak a vörös bort kóstolgatod…!

A bibliai idők óta sokféle gyógyhatást tulajdonítanak a bornak. Ez persze nem jelenti azt, hogy naponta literszámra kellene innunk belőle. Húsvétkor kevesen tudják teljesen elkerülni. Gyógyászati szempontból a vörösbor rendelkezik a legkedvezőbb tulajdonságokkal.

Milyen a hatása?

– Kis adagban oldja a stresszt, javítja a hangulatot, étkezés után fogyasztva segíti az emésztést.

– Tágítja a szív koszorúereit, s a benne lévő flavonoidok stimulálják az immunrendszert.

– A sápadt arcú, vérszegénynek ítélt embereknek mindenki vörösbort ajánl, mondván, hogy gyógyítja a vérszegénységet.

A borral kapcsolatban kialakult az a nézet, hogy magas vérnyomás esetén tilos fogyasztani. Ezt inkább úgy kell érteni, hogy az ok és az adag a meghatározó. Az, akinek az idegességtől és a stressztől emelkedett meg a vérnyomása, vacsora után fölhajthat egy pohár bort, de ha valaki már magas vérnyomásban szenved, az jobban teszi, ha nem iszik.

Ma már tudományosan is megalapozott vélemény, hogy a vörösbornak a legkedvezőbb a szervezetre gyakorolt hatása. A kutatók azt állítják, hogy meghosszabbítja az élettartamot. A borban található kémiai anyagok közül érdemes megjegyezni a resveratrol nevét, amelyről kiderült, hogy rákellenes hatású, véd a szívbetegség, a szívinfarktus ellen, és kedvező irányba befolyásolja az élettartamot.

A bor kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása csökkenti a kis sűrűségű lipoproteinek, a káros koleszterin szintjét. Az előbbi lerakodik az érfalakon, és érelmeszesedést okoz, míg az utóbbi kisöpri az érfalakról a káros koleszterint. Az érelmeszesedés csökkentésében részt vesznek a szőlő festékanyagainak aromatikus vegyületei, amelyek közömbösítik a szabad gyököket – tehát a bor is erősíti az antioxidánsok csoportjait.

A bor azzal is segít kivédeni a szívinfarktust, hogy megakadályozza a vérrögök képződését, sőt bizonyos esetekben oldja is ezeket. A mérsékelt borfogyasztással tehát meg lehet előzni a trombózis és az embólia kialakulását.

A borfogyasztók körében elenyészően ritka a veseköves ember. A mérsékelt borivás 40 százalékkal csökkenti a vesekőképződést.

A borfogyasztás ellenjavallt epilepsziában és cukorbetegségben szenvedők számára, valamint a gyomor, a patkóbél és a vastagbél fekélyesedése esetén. Tilos bort innia azoknak a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek, akiknél már kialakultak a lábduzzanatok.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!