>
Facebook hozzászólás

Már 18 évesen elkezdődhet a hanyatlás!

A legtöbben úgy gondolják, a magas vérnyomás csakis az idősebbek betegsége, így a következményeivel is csak nekik kell számolni. Kutatások szerint azonban nemcsak hogy a fiatalabb korosztály tagjait is érintheti, de kezeletlen esetben náluk is megkezdődhet a hipertónia miatti mentális hanyatlás.

Kép: sxc

A magas vérnyomás sokak szerint kizárólag az idősebbeket sújtja, ám a mozgáshiány, a túlzott stressz, valamint a nem megfelelő táplálkozás miatt egyre több fiatalt is érint. Éppen ezért nekik is érdemes időközönként megmérniük a vérnyomásukat – főleg, ha olyan tüneteket is tapasztalnak, mint szédülés, fejfájás, szívritmuszavar -, hiszen a kezeletlen hipertónia hosszú távon olyan szövődményeket okoz, mint a stroke vagy a szívritmuszavar. Sőt, kutatások szerint a fiatalon megjelenő mentális hanyatlásért is felelőssé tehető.

A szisztolés és a diasztolés vérnyomás ugyanis nagyban befolyásolja a kognitív képességeket. Minél magasabb a vérnyomásérték, annál jobban csökkennek a szellemi funkciók. Egy kutatás során 18–46, valamint 47–83 éves embereket vizsgáltak. Megállapították, hogy hipertónia esetén a szellemi teljesítmény csökkenése egyaránt érinti a fiatalabbakat és az idősebbeket is. Kezdetben a probléma koncentrációzavarban, feledékenységben nyilvánul meg, ám a kor előrehaladtával egyre ijesztőbb tünetek jelentkezhetnek (például memória, beszédzavar). A szellemi hanyatlás pedig kihat a munkavégzésre, a magánéletre. A romló teljesítmény okozta stressz tovább emelheti a vérnyomást, ezzel hosszú távú, romboló ördögi kört hozva létre.

Félóránként öl a stroke Magyarországon
Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-ot, 10 percenként kerül egy beteg kórházba stroke miatt, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként Magyarországon minden félórában meghal egy ember. Ezért fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket, és azonnal kérjünk segítséget!

A komolyabb agyi funkciózavar megakadályozása érdekében fontos, hogy a betegséget idejében elkezdjék kezelni. Sajnos azonban a felmérések alapján a magasvérnyomásos fiatalok 76%-ának kezeletlen a hipertóniája – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája. A magas vérnyomás diagnózisa leginkább 24 órás vérnyomásméréssel állítható fel. A napszaki ingadozások figyelembevételével pontosabb képet lehet kapni a betegségről, hatékonyabb kezelés állítható be. Fiataloknál különösen fontos, hogy a kezelésben központi helyet foglaljon el a személyre szabott életmódorvoslás, mint például a személyre szabott mozgásprogram, táplálkozás, stresszmenedzsment. A megfelelő életmód orvosi betartásával olyannyira mérsékelhető a vérnyomás, hogy a beteg akár csökkentheti, vagy el is hagyhatja a gyógyszereit.

Forrás: Trombózisközpont

A hipertónia és a túlkezelés csapdája
A népbetegségnek számító hipertónia kezeletlen esetben számtalan veszélyes szövődményt okozhat, többek között agyvérzést és szívinfarktust. Éppen ezért érthető, hogy terápiájában nagy jelentőséggel bírnak a gyógyszeres készítmények, amelyek megfelelő dózisáról a kezelőorvos dönt.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!